Mercè Castellà: “L’estació meteorològica del Marta Mata és una de les millors a nivell amateur”

/
30 vistas

La professora de Matemàtiques de l’Institut parla amb el M&M Salou Report sobre el nou enginy del centre i anima els alumnes a interessar-s’hi

La Mercè Castellà (Sant Carles de Ràpita, 1981) és una de les noves cares de l’Institut Marta Mata de Salou. S’ha incorporat com a professora de Matemàtiques encara que en aquesta entrevista ens interessarem per la meteorologia, ja que des d’aquest curs disposem d’una estació meteorològica al centre. Ella va fer la carrera de Física i després va estudiar el màster en Meteorologia. Avui ens dóna detalls sobre la seva trajectòria professional i sobre la nova instal·lació del Marta Mata.

  • Com va començar la teva afició per la meteorologia?

Des de sempre m’ha agradat observar el cel i els paisatges canviants que ens regala, però no va ser fins a la universitat, quan estudiava Física que vaig començar a interessar-me per la meteorologia. Els primers cursos tenien un alt contingut de física teòrica que no m’atreia, i poc a poc ,em vaig anar decantant cap a la física més aplicada i especialment en la física de l’atmosfera. Això em permetia no només observar el cel i els fenòmens meteorològics, sinó també entendre’ls.

  • Amb quines dades podem mesurar el temps que fa?

Per descriure l’estat del temps en un lloc i un moment concrets cal conèixer el conjunt de variables meteorològiques que el caracteritzen, com poden ser la temperatura, la direcció i força del vent, la humitat relativa, la quantitat i el tipus de precipitació, etc.

  • Què es tracta al màster en Meteorologia?

Principalment el màster proporciona formació per entendre el funcionament de l’atmosfera i el clima, per representar, gestionar i analitzar les observacions i també per interpretar els models dels processos físics que tenen lloc a l’atmosfera. A més, el màster proporciona coneixements per aplicar la meteorologia al servei de la població en els camps de la contaminació, la hidrologia, la planificació dels recursos hídrics o el canvi climàtic. Fer el màster i les pràctiques al Meteocat em va permetre aprendre de bons professionals i experts de la méteo, com el Tomàs Molina de TV3.

  • Com funciona la nostra estació meteorològica?

La nostra estació meteorològica és automàtica i consisteix en una instal·lació amb una sèrie de sensors per mesurar diverses variables meteorològiques. Disposa d’un sistema d’adquisició, processament i emmagatzematge de dades i mitjançant un sistema de comunicacions wireless aquestes dades són enviades a un software que permet la descàrrega i visualització de les dades a l’ordinador.

  • Quines són aquestes variables que podem extreure?

L’estació Davis Vantage Pro 2 és una de les millors estacions meteorològiques per a usuaris amateur avançats i fins i tot pot ser utilitzada per professionals de la meteorologia per la seva gran fiabilitat, resistència i qualitat de les dades. L’estació, pot mesurar un gran nombre de variables com per exemple: la velocitat i direcció del vent, la temperatura i humitat de l’aire, la precipitació actual i acumulada diària, mensual i anual, la intensitat de precipitació, la pressió atmosfèrica actual i tendència, entre d’altres. I a més, pot fer un pronòstic meteorològic.

La nova estació meteorològica de l’Institut Marta Mata de Salou
  • On van aquestes dades?

De moment les dades s’emmagatzemen de forma local i permanent al data logger de l’estació. Aquestes dades es poden descarregar mitjançant un software a l’ordinador del Departament de Ciències de l’Institut però properament aquestes dades estaran disponibles a la gran xarxa d’estacions meteorològiques automàtiques no professionals en temps real, al Meteoclimatic, i es podran consultar des de qualsevol indret.

  • Quines han sigut les variables més extremes que ha enregistrat l’estació?

Tot i que fa pocs mesos que l’estació està en funcionament, ja ha registrat dos episodis extrems força destacables. En l’episodi de precipitacions del passat dimarts 22 d’octubre l’estació meteorològica de l’Institut va registrar 71,8 mm de pluja acumulada i una intensitat màxima de 116,4 mm/h a les 20:30.

I en l’episodi de vent del 3 de novembre l’estació va registrar una ratxa de vent màxima de 85,4 Km/h al voltant de les 12:00 del migdia.

  • Són senzilles d’entendre, les dades que proporciona l’estació?

Sí, les dades es poden visualitzar mitjançant un programa que mostra taules o gràfics. Aquestes estacions estan pensades per un usuari amateur, per tant amb coneixements bàsics podem entendre les dades i interpretar els gràfics.

  • Per què és important el registre d’aquests fenòmens?

Actualment, estem vivint en un context de canvi climàtic, on segons els últims informes d’un grup d’experts sobre la matèria, l’IPCC, hi ha una alta probabilitat que els fenòmens meteorològics extrems augmentin tant en intensitat com en freqüència, fet que ja s’està experimentant.

Amb les dades de la nostra estació podem fer un seguiment del temps, informes mensuals, estacionals o anuals i anàlisis d’episodis meteorològics extrems molt interessants, però cal tenir en compte que per fer estudis climàtics necessitem un registre de mínim 30 anys de dades. Animo als alumnes del nostre institut a consultar i fer estudis amb les dades de l’estació.

Autor: Adrián Romanenko de Marta Mata Report

El más reciente de Blog

¡Qué curso tan raro!

Por Alejandro Bataller, Steven Bonifás y Marcos Hernández de El Quint Report. ¿Te acuerdas del último