Nova vida al Casal Bascònia

en Actualidad/Vida

Les persones de la tercera edat “saben que no estan soles”

Per Aisha Targarona de FEDAC Sant Andreu Report

El vicepresident del Casal Bascònia ho té clar: a través d’aquest casal molts jubilats de Barcelona han recuperat la felicitat. Afegeix que gràcies a aquest centre les persones de la tercera edat “saben que no estan soles”.

Bascònia és un dels deu casals d’avis del districte de Sant Andreu. Es tracta d’un espai públic i és gestionat per l’Ajuntament de Barcelona. Per altra banda, és un dels casals més grans de la zona. De fet, un dels trets pel qual és conegut és el seu pati exterior, escenari de múltiples celebracions. Pocs cops hi passaràs pel seu costat sense veure una activitat encisadora i energètica d’aquests avis que donen vida i història al nostre barri. Música, bitlles, converses que et porten a escenaris inèdits… Vida dins d’unes quantes parets. A més, disposa d’un bar-restaurant, una perruqueria i, fins d’aquí poc, un centre de podologia.

Núria Sulé, presidenta del centre, el defineix com un “espai de dinamització per a la gent gran”. De fet, són moltes les activitats que s’hi realitzen. Els nostres avis  poden accedir a tallers d’expressió artística, activitat física, salut, coneixement i recursos: des de la pintura i el patchwork, fins el ioga i les sardanes, passant per la coral i el francès. A més, des de fa 10 anys, s’ofereixen classes d’informàtica. El casal també organitza excursions i viatges al llarg de l’any, ja sigui dins d’Espanya (com ara Galícia o Peníscola) com a l’estranger (Croàcia, Holanda o Dubai, per exemple).

Ja en són 2.000 les persones que formen part del Casal Bascònia. No es tracta només de jubilats i jubilades, sinó també de les seves parelles i de persones amb alguna discapacitat. A més, molta gent del barri assisteix a festes que s’hi celebren, com les sardinades i botifarrades.

El Casal Bascònia va néixer el 1988, després de ser durant dècades una granja i, posteriorment, un negoci familiar de producció de maniquins i cavalls de cartró. Ara, després de 32 anys, es troba en una fase de creixement en què es tenen diversos projectes en ment.