Resolent dubtes sobre la Covid-19

en Actualidad/Vida

La sobreinformació facilita la circulació de notícies falses

Andrea Pérez. Institut Les Vinyes, 3º de ESO. Cubelles.

Avui dia, més que mai, tenim accés a tot tipus d’informació gràcies a Internet, però hem d’anar amb cura perquè no tot el que llegim és verídic. És per això que, especialment amb la situació actual, és necessari prestar encara més atenció a aquestes “fake news” que ronden per la xarxa. En aquest article, resoldrem alguns dels dubtes més comuns d’avant d’aquesta pandèmia i desmentirem alguns mites sobre el coronavirus.

El coronavirus marxarà amb la calor?

Aquesta és una de les preguntes més comunes. S’està especulant que el virus no es pot transmetre en zones amb un clima càlid però, tot i no saber del tot la seva reacció davant la calor, tant l’Organització Mundial de la Salut com l’arribada del coronavirus a Amèrica del Sud, ens indiquen que això és totalment fals, tant com el rumor que circulava afirmant que amb aigua calenta i prenent el sol es podia evitar el Covid-19.

Els nens es poden contagiar de coronavirus.

Com tots els virus, pot afectar a persones de qualsevol franja d’edat, el que passa és que hi ha sectors que corren més risc que altres. Això vol dir que ni tan sols els nens queden lliures del coronavirus i s’ha de tenir tanta cura amb ells com amb la resta de persones.

És recomanable fer el meu propi desinfectant de mans?

Degut a la falta de gel desinfectant moltes persones van idear diferents receptes per poder fer el nostre propi desinfectant de mans a casa. Molts científics indiquen que tots aquests estan pensats per netejar superfícies i no és gens recomanable aplicar-los en la nostra pell. Per norma general, els desinfectants de mans porten substàncies que aconsegueixen suavitzar el seu impacte en la pell i entre un 60% i un 70% d’alcohol, mentre que els casolans només contenen, aproximadament, un 40%.

No es poden reutilitzar mascaretes.

Una mascareta, independentment del tipus que sigui, no es pot reutilitzar mai. Si hem estat a prop d’una persona infectada, la part frontal de la mascareta podria estar contaminada, per això també és important tenir en compte que, a l’hora de treure’ns-la, no podem tocar aquesta part.

Beure aigua cada 15 minuts pot eliminar el virus?

Un metge japonès va anunciar que beure aigua cada 15 minuts fa que els virus que entrin per la boca desapareguin. La veritat és que no hi ha cap evidència que ho pugui demostrar. Alguns virus entren per les vies respiratòries i altres per la boca però beure molta aigua no evitarà la possibilitat de contraure’l.

No, per menjar all no quedes exclòs de contraure el Covid-19.

Com bé s’ha mencionat anteriorment, no tot el que trobem per Internet és cert i aquest és un exemple que ha estat rondant per les xarxes socials. Podem confirmar que no hi ha cap constància que menjar all sigui eficaç.

Aquests són, entre altres, alguns dels dubtes més comuns davant la situació actual del nou coronavirus. Hem d’anar amb compte amb tot el que llegim, algunes informacions poden ser inofensives però altres poden acabar afectant la nostra salut si seguim determinats “consells”. Per això, sempre que sigui necessari cercar informació, és recomanable dirigir-se a fonts oficials i rigoroses.