Els efectes de la quarantena al planeta

en Actualidad/Ciencia

Conseqüències dràstiques en el medi ambient provocats pel confinament del nou coronavirus

Emily Zamrycki. Institut Teresa Pàmies, 2n d’ESO. Barcelona.

El món es preocupava pel canvi climàtic. “Arribarem a un punt quan l’estat de la Terra sigui irreversible”, dèiem. Ara, a causa del Coronavirus i les quarantenes de la majoria dels països del món, la contaminació ha baixat dràsticament. 

Els instruments orbitals dissenyats per controlar la qualitat de l’aire van recollir una caiguda substancial de la concentració de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) des del gener. NO2 és una substància nociva emesa pels vehicles de gas, centrals elèctriques i altres màquines que cremen combustibles fòssils.

L’aire de la Xina s’ha netejat més ràpidament que mai en la història. «És la primera vegada que he vist un abandonament tan dramàtic sobre una àrea tan àmplia per a un esdeveniment concret», va dir Fei Liu, un investigador de qualitat de l’aire al Centre Espacial Goddard de la NASA.

Els canals de Venècia estan nets i ha retornat la vida que realment hi havia. A Milà, les concentracions mitjanes de NO2 de les darreres quatre setmanes han estat com a mínim un 24% inferior a les quatre setmanes abans d’aquest any. A Barcelona, els nivells mitjans de NO2 van baixar d’un 40% d’una setmana a l’altra. En comparació amb la mateixa setmana del 2019, la reducció va ser del 55%.Tot això passa perquè les persones ja no viatgen a altres països, no hi ha cap lloc per anar-hi amb cotxe ni moto, les fàbriques han parat de funcionar…

Com que el virus continua estenent-se per tot el món i els governs continuen adoptant mesures per combatre-ho, aquests impactes de segon ordre podrien aparèixer arreu del món. Però, què passarà quan tot això s’acabi? Aprendrem alguna cosa a partir d’aquesta epidèmia? De sobte, continuarem contaminant el món una altra vegada? O el govern prendrà noves mesures? La resposta és: no ho sabem, però sí que sabem que aquesta crisi és greu i, en alguns llocs, fa por. Almenys podem treure’n alguna cosa positiva.