La vacuna per al coronavirus, l’única esperança

en Ciencia/Opinamos

Guillem Palatsí. 1r Batxillerat. IES Penyagolosa. Castellón

Quan estarà la vacuna de la Covid-19?

Segur que aquesta és una pregunta que tots ens hem fet durant aquest confinament. Els experts més optimistes apunten que la vacuna no estarà llesta fins d’ací a 18 mesos!

Açò és degut al fet que per a traure qualsevol vacuna al públic, primer ha de passar per diverses fases; quan es descobreix una vacuna, en primer lloc ha de ser provada en animals, es comença a provar en ratolins; si tot va bé, es prova la vacuna en animals pareguts als humans com poden ser els micos; a continuació, es comença a testar la vacuna en humans i finalment si els resultats de tots aquests tests eixen bé es comença a produir la vacuna en cadena i a distribuir-se per tot el món.

Com porten els països la cerca de la vacuna?

En Europa hi ha tretze laboratoris que estan investigant per buscar un tractament eficaç que faci front a la Covid-19. El projecte és finançat al 50 % entre la Comissió Europea i la mateixa indústria farmacèutica europea.

Als Estats Units, han començat un estudi clínic sobre la que podria ser la principal candidata a convertir-se en vacuna contra el coronavirus, però de moment els resultats dels estudis no són concloents.

Un poc més ràpid pareix anar  Israel, on científics de l’Institut de Recerca de Galilea (MIGAL) asseguren que la vacuna que han elaborat pot arribar a aplicar-se en éssers humans en els propers mesos. Un termini que ha sigut qualificat per altres països d’impossible.

Xina és la més avançada en la investigació de la vacuna: ja ha iniciat el seu primer assaig clínic en humans per provar una vacuna contra el coronavirus Covid-19. L’assaig, que va començar a mitjans de març, es fa amb 108 voluntaris de la ciutat de Wuhan, epicentre de la pandèmia de virus.

La raó per la qual la vacuna és l’única solució

En un principi els experts epidemiòlegs pensaven que la Covid-19 es podria combatre amb el confinament de la població, aconseguint així reduir la corba de contagis i que no se saturara l’economia, però aquesta quarantena, encara que ha reduït la corba epidèmica ha sigut una catàstrofe social. Només en Espanya a data de 15 de maig han mort 27.563 persones de 230.698 contagiats confirmats (encara que hi ha estudis que diuen que un 5% de la població espanyola ha passat el virus i que el nombre de contagis no és fiable perquè a molts no els han fet proves).

Es per açò que seguir amb el confinament fins que tot el món haja passat el virus seria molt insuportable en pèrdues de vides humanes, perquè en 2 mesos i mig només s’ha contagiat el 5% de la població espanyola, però també és una bogeria tornar a la normalitat, ja que existeix el perill d’un nou brot de casos que paralitze el sistema sanitari.

Així que jo tinc clar que l’única solució per acabar amb el virus és una vacuna, per això demanaria als governs de tots els països que posen tots els recursos que estiguen en la seua mà en la investigació de la qual cosa. 

Instituto Penyagolosa Castellón de Castellón, España. Redacción invitada durante el confinamiento del Covid-19.