Els caps dels animals del zodíac xinès

46 vistas

Fa molts anys, un emperador va dir a una artista que dissenyés dotze caps que representessin els dotze animals del zodíac xinès, però anys després tots els caps van ser robats i subhastats

Zhixin Zhang. Miquel Crusafont, 2n d’ESO. Sabadell.

A la dinastia Qing de l’antiga Xina (1644-1911), l’emperador Qianlong va encarregar a l’artista Giuseppe Castiglione que dissenyés dotze estàtues que havien de representar els dotze animals del zodíac xinès. Els caps de cada estàtua estaven fets de bronze i el cos, de pedra.

Aquestes estàtues formaven part de la font de l’Antic Palau d’Estiu. Es pensava que la font era un rellotge perquè a cada hora l’aigua passava automàticament per l’estàtua d’un animal. Així, doncs, cada animal equivalia a una hora. Al migdia, l’aigua passava pels caps de totes les estàtues.

Anys més tard, al 1860, durant la Segona Guerra de l’Opi, l’Imperi Britànic i el Segon Imperi Francès van envair la Xina. El jardí on estaven els dotze caps de bronze va ser ocupat per l’exèrcit, que va destruir l’edifici i, a més a més, va agafar alguns tresors, com ara els dotze caps de bronze. 

Els caps van estar desapareguts durant molts anys, però , finalment, van ser recuperats un per un amb el pas del temps.

Així, el cap del tigre, del mico i del bou van ser adquirits en una subhasta organitzada per Sotheby’s el 2000 per l’empresa Poly Group. El cap del porc va ser comprat pel magnat dels canins de Macau, Stanley Ho. Aquests quatre caps van ser traslladats a Foshan, província de Canton, fins al 5 de maig del 2009.

El cap del conill i del ratolí pertanyien a una col·lecció del dissenyador Yves Saint-Laurent, però a la seva mort van ser subhastats (2009). Durant la subhasta, el col·leccionista xinès Cai Mingchao va licitar 28.000.000 d’euros pels dos caps, però poc després se’n va desdir i va dir que no els pagaria. Llavors, el Govern xinès va exigir la devolució dels dos caps de bronze. 

El cap de cavall, en canvi, va ser donat a l’estat xinès per un milionari que el va recuperar en una subhasta en el mercat internacional.

Actualment, els caps recuperats s’exhibeixen en alguns museus de la Xina (com per exemple, en el Poly Art Museum de Pequín, en el National Museum of Xina i en el Capital Museum).

El más reciente de Blog

Tristesa en so

Fa uns dies vaig escoltar una peça musical per piano. Ja l’havia escoltat varies vegades. Era

Un nou confinament?

La darrera setmana el govern ha aplicat un nou confinament perimetral de cap de setmana, que