Quines mascaretes hi ha per a prevenir el Covid-19?

en Tema del mes

Actualment n’hi ha molts tipus, però quins avantatges i desavantatges tenen?

Mascareta Casolana

Aquestes mascartes són les més fàcils d’aconseguir, només cal tenir tela i cinta i la cosa millor és que és una de les que protegeixen més a la gent que tens al voltant. A més, quan arribes a casa, la poses a la rentadora i, el dia següent, ja te la pots tornar a posar.

Mascareta Casolana —– Foto extreta de El mueble ——

Mascareta quirúrgica

Aquestes mascaretes són les que porta el personal sanitari  i, normalment, s’utilitzen perquè els metges i infermers no puguin transmetre les gotes mitjanes, les que poden portar el Covid-19. Aquestes protegeixen més les persones que t’envolten que no pas a tu mateix. Resumint, tenen la finalitat d’evitar la transmissió als pacients, però no són tan eficients a l’hora del prevenir del contagi al personal sanitari.

Mascareta Quirúrgica —– Foto extreta de medicalexpo——-

Mascareta FFP (Filtering Face Piece)

Són les més semblants a les quirúrgiques. Aquesta és capaç de filtrar partícules i aerosols (gotes mitjanes) i n’hi ha de tres tipus. També tenim unes variants de la FFP2 i la FFP3, que són les que tenen vàlvula, la qual et protegeix molt a tu, però poc a la gent del voltant.

  • FFP1

És la menys protectora de les tres que hi ha. Tanmateix, té un 78% de filtració mínima de l’aire, i l’altre 22% és una fuga cap a l’interior.

Tipo de mascareta FFP1 —– Foto extreta de Comerç Torró —–
  • FFP2

Aquesta té un 92% de filtració mínima i l’altre 8% entra no filtrat. Gràcies a això no inhalem fluids  tòxics de pols, aerosols i fums.

Tipo de mascareta FFP2 —– Foto extreta de Dosfarma —–
  • FFP3

La mascareta FFP3 és la que té més eficàcia de tots, ja que té un 98% de filtració mínima i és molt eficaç contra bacteris, virus i espores de fongs.

Tipo de mascareta FFP3 —– Foto extreta de Neoferr ——-

Consells per quan portis mascareta

  • La mascareta ha de tapar nas, boca i barbeta.
  • Ha d’anar ben ajustada.
  • Un cop col·locada, no t’he la pots anar tocant.

També he preguntat a un estudiant de 4rt curs de medicina a veure quina creia que era la millor mascareta per prevenir el Covid-19.

Sincerament no és que hi hagi millors i pitjors mascaretes, sinó que n’has d’escollir una en funció dels objectius que vulguis. Per exemple, a nivell de la població general, la millor mascareta és la quirúrgica, ja que evita el contagi entre les persones, però a nivell de personal sanitari, les millors mascaretes són les FFP perquè eviten que un s’encomani; en canvi, les quirúrgiques n’eviten el contagi.

Josep Pagès Farró —– Estudiant de medicina