La moda sense gènere

//
67 vistas

Durant aquesta última dècada ens han ensenyat a viure i vestir sense etiquetes. La roba representa la identitat d’una persona i és un error classificarla amb un sexe determinat, ja que molta gent no es considera reflexat amb cap gènere.

Article elaborat per Alicia Izquierdo i Amina Diop, redactores de la revista Matisse Report.

Per començar amb un exemple recent, fa poc un estudiant de Bilbao va tindre una experiència dolenta per portar una falda a classe, (un tros de tela com un altre). Ell va decidir compartir la seua experiència per les xarxes socials i es va viralitzar.

Els joves que ho van compartir reivindicaven el dret que cadascú es vista com vullga. Altre dels actes que va desencadenar és que molts estudiants van decidir anar el 4 de novembre amb falda a classe, la qual cosa va cridar l’atenció dels mitjans de comunicació.

Aquest moviment ha sigut molt seguit pels joves a xarxes socials, ha arribat fins i tot al nostre entorn. Al nostre institut, segons conta María Martínez Adellcoordinadora d’igualtat de l’IES Henri Matisse, alguns companys i companyes han proposat fer alguna reivindicació relacionada amb el tema, però encara no s’ha concretat el tema. 

En la nostra societat la moda influeix a més a més per les celebritats. Molts d’ells no s’han mostrat indiferents amb aquest tema i s’han implicat amb la causa. Aquest és el cas de Billie EillishYungbludHarry Styles, entre d’altres.

A més, a prop nostre tenim una comunitat educativa, tant direcció, com professorat i alumnat, molt implicades i concienciades en el tema de la igualtat. Per exemple, en el context del 25N, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència contra les Dones, s’han portat a terme diferents iniciatives al nostre centre.

25N: Una jornada reivindicativa

La coordinació d’igualtat s’encarrega d’organitzar activitats, xerrades, tallers, etc. per conscienciar a l’alumnat de la necessitat de lluitar per la igualtat i una millor convivència entre les persones, tant dins com fora del centre. A més, ha d’informar i coordinar-se amb la resta de professors i departaments per portar a terme les iniciatives plantejades per tots els membres del centre per millorar la convivència.

Martínez Adell ens ha explicat les activitats realitzades el 25 de Novembre, que van durar tota la setmana. D’una banda, els companys de l’ESO i l’aula UEECO van preparar una exposició que es podia veure a l’entrada del centre, en la qual van haver tant figures fetes amb fang com cartells contra la violència de gènere.

També dimecres, i fins divendres, es portà a terme una performance contra la violència de gènere anomenada «Si te cuentan que caí«, organitzada per la professora del departament de Geografia i Història, Paula Muñoz. A més, des del departament d’Imatge i So, les professores Almudena MartínezAna Ribes i Ana Gracia organitzaren uns tallers als seus cicles per a canviar el nom a algunes aules amb noms de dones importants dins de l’àmbit de l’art 3D, l’animació i els videojocs.

En últim lloc, a l’hora de l’esbarjo, els companys de l’optativa d’Arts Escèniques interpretaren una sèrie de situacions que representen la violència de gènere, juntament amb un manifest per denunciar aquest tipus d’actes que encara en l’actualitat pateixen les dones.

CADASCÚ HA DE PODER VESTIR COM VULGA, AMB ALLÒ QUE EL/LA FAÇA SENTIR CÒMODE I A GUST, INDEPENDENTMENT DEL SEU SEXE.

MARÍA MARTÍNEZ ADELL, COORDINADORA D’IGUALTAT DE L’IES HENRI MATISSE

D’altra banda, li hem preguntat a la coordinadora quina és la seua opinió de que xics i xiques porten roba no associada socialment al seu gènere. “No crec que la roba tinga ni sexe ni gènere, simplement, nosaltres, com a societat i cultura, li hem assignat una sèrie de característiques i indumentàries a cada sexe i esperem que les seguisquen i, quan no ho fan, prejutgem i jutgem a eixes persones. Cadascú ha de poder vestir com vulga, amb allò que el/la faça sentir còmode i a gust, independentment del seu sexe», ha respost Martínez Adell.

El más reciente de Blog