Alfred Terés: «Perquè la vacuna sigui eficaç ha d’arribar a tots els estats socials i a tots els països del món»

35 vistas

L’Alfred Terés és el president d’ISPE Ibèria (Interational Society for Pharmaceutical Engineering) i és un expert en l’àrea per contrastar la informació. Tots coneixem els efectes que ha tingut la Covid-19 sobre les nostres vides, i la majoria estem esperant les múltiples vacunes que s’estan creant arreu del món. Però… Què passarà realment quan totes o la majoria de les vacunes estiguin disponibles per a nosaltres?

Li sembla que totes les vacunes que s’anuncien seran fiables?

A veure, hi ha una sèrie d’organismes reguladors (com l’agència del medicament), que justament s’encarreguen que no es puguin distribuir medicaments amb algun problema clínic, o que no han estat prèviament molt testats.

Quan creu que les vacunes es podran aplicar a la gent?

El problema realment no és quan, sinó quantes. És molt possible que a principis d’any ja hi hagi disponibles vacunes, però, francament, dubto que hi hagi la quantitat que anuncia el Govern. N’hi haurà moltes menys, i per tant, tot el procés de vacunació s’allargarà més del que està anunciat. Perquè hi ha una limitació d’abastiment i perquè a pur nivell logístic, és impossible.

Com distingeixen les agències ja mencionades les vacunes ben testades de les purament propagandístiques?

Qualsevol medicament passa per tres fases, a la fase final, que es diu fase 3, el medicament passa per unes proves d’eficàcia amb un percentatge de població suficientment gran com per a poder saber si és eficaç pel propòsit que té, i si és segur. A nivell d’aplicació i per veure si té efectes secundaris. Els medicaments o vacunes que no passen la fase 3 es descarten i no es poden comercialitzar. Per tant, no arriben als pacients.

Considera que s’han desenvolupat massa ràpid?

El tema és molt fàcil, són les necessitats. Estem en una situació molt excepcional, llavors, el que ha passat no és que s’hagin desenvolupat, sinó que el que s’ha fet és solapar per exemple aquestes fases que he mencionat abans. Per què? Doncs perquè estem davant d’un problema d’abast mundial, i, sense saltar-se cap dels passos necessaris per garantir la seguretat, el que sí que s’ha fet és agilitzar-los. Dit això, són vacunes de primeríssima generació i, per exemple, no poden mantenir-se a més de certs graus de temperatura. Per tant, i resumint, s’aniràn millorant molt en els anys futurs.

Creu que una «guerra» entre les marques que en desenvolupen és probable?

Això en realitat està més que garantit,. O sigui, darrere de la vacuna hi ha un grandíssim negoci. Llavors, no només estan competint les marques, sinó que inclús et diria que les primeres que surtin, aprofitaran la gran demanda i novetat actual, tenint uns guanys desorbitats, i a mesura que en vagin sortint més, per la llei de l’oferta i la demanda, tot això s’anirà estabiltzant. Això, per desgràcia farà que no tots els països tinguin la mateixa oportunitat d’aconseguirla, ja que dependrà del poder polític i econòmic del país.

Qui considera que s’hauria d’arriscar a aplicar-se la vacuna primer?

El que està clar, és que la primera que s’hauria de vacunar és la població de risc, com bé ha establert el Govern.

Quins països creu que invertiran més en les vacunes?

Molt fàcil. Aquí és novament un tema de poder econòmic. Els països més forts econòmicament seran els primer i els que més invertiran en la vacuna, ja que també són els que estan patint un greuge més elevat, una afectació més directa. El països amb menys recursos, per desgràcia, no podran invertir tant en aquestes novedoses vacunes i tardaran més a implementar-ho.

Creu que la vacuna suposarà el fi o una millora considerable de la pandèmia?

Molt bona pregunta, la resposta és molt senzilla: la vacuna, a llarg termini, erradicarà el Covid. Però hem de tenir molt clar que, perquè sigui eficaç a nivell global i que hi hagi una immunitat general, com per exemple hi ha amb la Verola, s’ha d’arribar a tots els estats socials i a tots els països del món, per tant, això és diguem, un objectiu que difícilment serà assolible a curt o mitja termini, o sigui que encara ens tocarà conviure amb la malaltia uns anys més. Però la veritat és que no serà com si un cop arribi la vacuna s’hagi acabat tot.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és baixa-3-1-1024x576.jpeg

El más reciente de Blog