25N, un dia de reivindicació per a totes les dones

/
22 vistas

L’any 2019 va acabar amb 55 casos registrats de dones assassinades en mans d’homes,  molts d’ells eren la seva parella o exparella. En el que portem de 2020 ja estan registrades 34 morts de dones per masclisme. El 25 de novembre és el dia internacional de l’eliminació de la violència envers les dones. 

La violència contra dones i nenes és una de les violacions dels drets humans més comuns i persistents. La Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de desembre de de 1993 i va definir la violència masclista com a “tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com en la vida privada”.

Es va triar el 25 de novembre per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades aquest dia de 1960 a mans per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a República Dominicana.

Aquest dia l’hem de reivindicar i celebebrar perquè, per començar, la violència masclista és una vulneració dels drets humans. Les dones han de poder sortir al carrer o anar a qualsevol lloc amb la seguretat de que no seràn sexualitzades, violades o jutjades per cualsevol motiu. Això és un privilegi el qual moltíssimes dones no gaudeixen. Cada mort a causa de violència de gènere és un recordatori que la societat on vivim avui en dia encara no és tant tolerant i oberta de ment com volem creure.

Per tot això, aquest dia milions de dones de tot el món ens reunim als carrers per cridar amb força que no volem més violència: perquè sense nosaltres el món no seria igual. Amb un dia només parlant d’aquest problema i fent-nos sentir arreu del món perquè la gent vegi que això és real, anem avançant cada vegada més en aquesta missió que tenim: la igualtat de gènere.

Fet per Alba G., Laya H. i Rosó S.

El más reciente de Blog