Coronavirus. COVID-19. 3D Render

Marta Giró: «Aquest virus ens va agafar a tots per sorpresa»

29 vistas

La Marta Giró és una infermera d’urgències a l’hospital de Sant Celoni i aquí ens explica la situació actual sobre la malaltia

Quina és la teva professió i per què la vas triar?

Soc infermera d’urgències a l’hospital de Sant Celoni i vaig triar aquesta professió per adquirir els coneixements necessaris per tal de poder ajudar  persones amb problemes de salut a recuperar-se.

Què pensa vostè sobre aquesta pandèmia?

Milions de científics de tot el món estan treballant per tal de trobar una vacuna per poder prevenir aquesta malaltia. També, entre els medicaments que ja existeixen, s’estan fent estudis que són més eficaços per tal de superar la malaltia. Ara, amb els tractaments que s’han trobat que són efectius, molts pacients ja no arriben a posar-se tan greus com al principi. També és molt important que la gent sigui responsable i compleixi les restriccions que els experts van indicant per tal de evitar que s’infecti molta gent de Covid i es tornin a colapsar els hospitals. D’aquesta manera, es pot assegurar que tothom podrà ser atès amb el personal i material necessari per aconseguir curar-se. 

Com van ser els inicis de la pandèmia? Vostè i els seus companys esteu estressats per la Covid-19?

Aquest virus ens va agafar a tots per sorpresa. Ens hem hagut d’adaptar molt ràpid a les diferents situacions causades pel coronavirus.

Al principi va començar a arribar molta gent a l’hospital amb símptomes més o menys greus i empitjoraven molt ràpidament i alguns acaben morint. Els hospitals en poc temps van quedar col·lapsats per la gran quantitat de gent infectada que hi arribava. No teníem prous professionals sanitaris ni material per protegir-nos els propis professionals (mascaretes, guants, bates) ni prous respiradors ni un tractament eficaç per combatre la malaltia. Aquesta situació com ja et pots imaginar ens va estressar molt al personal sanitari que es sentia impotent davant d’aquesta situació. Va ser molt important la col·laboració de la gent dels pobles que ens feien arribar bates fetes amb bosses d’escombraries, mascaretes fetes de roba. Els pacients molt espantats perquè no sabien si se’n sortien i nosaltres també molt espantats perquè viviem una situació de gran incertesa. Ara en aquesta segona onada estem més preparats però també estem més cansats. 

Què penseu que hem de fer per curar aquesta malaltia?

Penso que aquesta pandèmia és un desastre ja que ens ha agafat a tots desprevinguts i ha provocat una crisis sanitaria, econòmica i social a tot el món. D’altra banda, també crec que és una oportunitat per reflexionar sobre molts efectes com el canvi climàtic, a importància que té la relació social amb les nostres vides i la importància relativa amb les coses materials.

Creieu que això està anant cap a millor o cap a pitjor?

Ara estem més preparats. En els hospitals s’han habilitat més llits de cures intensives, tenim més material per poder protegir-nos, hi ha tractaments més efectius, s’està molt a prop de tenir una vacuna, la gent està més conscienciada i tot això ajuda perquè ens en puguem sortir millor. Crec que estem anant cap a millor.

És possible que haguem de tornar a fer un confinament total?

Tot i que un confinament domiciliari es vol evitar al màxim pAra estem més preparats.er les conseqüències econòmiques, psicològiques i socials que comporta, si la gent no és responsable i no compleix les rentriccions que se li demanen és molt probable que s’hagi de fer un confinament total una altra vegada.

Creus que s’haurien de tancar les escoles, els restaurants i els bars? 

És molt important que els nens vagin a l’escola. Pensa que hi ha nens que degut a la situació econòmica que tenen a casa només mengen bé quan van a l’escola. Per als nens és molt important la relació amb els altres nens, no tots els nens tenen els mitjans per teletreballar des de casa. Per tant, crec que les escoles fan tot el possible i de moment se’n surten molt bé amb les mesures que estan prenent per tal que no s’hagin de tancar. En el nostre país, els bars i els restaurants són llocs fonamentals per a la socialització. El seu tancament comporta, a part de la crisi dels propietaris dels restaurants, la crisi d’aquells sectors que hi estan relacionats. Per tant, crec que s’hauria de mirar que aquest tancament fos breu.

Si hi ha vacuna, ens l’haurem de posar tots? Serà obligatòria? Qui se la posaria primer?

No sé si serà o no obligatòria, però quan es disposi d’una vacuna en contra el coronavirus de ben segur que no hi haurà per a tothom. En principi se l’’hauran de posar els col·lectius de risc: les persones grans, les persones amb altres malalties, i els sanitaris.

Després de la vacuna, haurem de seguir portant mascareta? Per què?

Crec que l’ús de la mascareta va per llarg, suposo que en un principi molta gent no es podrà posar la vacuna i molta gent encara no haurà passat la malaltia. Per tant, durant un temps encara serà necessari portar la mascareta. A mesura que molta gent l’hagi passat o que s’hagi vacunat la mascareta es podrà començar a deixar d’utilitzar progressivament. 

Visita la revista Vilamajor Report para leer el resto de artículos de la redacción escolar del centro Institut Vilamajor de Sant Pere de Vilamajor.
👇🏼👇🏼

El más reciente de Blog