Com t’afecten les opinions dels altres quan ets adolescent

/
206 vistas

Per Enya Rodríguez, Alvaro Nasarre i Lucía Díez.

En aquesta etapa que tots hem viscut (o que estem vivint o bé, ens queda per viure) ens hem vist afectats per un món ple de etiquetes i prejudicis. Sobretot en un context d’ús massiu de les xarxes socials. Això afecta a la nostra estabilitat mental i emocional (sobretot la nostra confiança i sensació de seguretat).

Nosaltres creiem que una part de la importancia de les etiquetes quan ets adolescent és a causa de la influència de les xarxes socials, ja que la majoria de les coses que hi trobem formen part d’una falsa realitat, la qual provoca que nens i nenes es creguin aquestes mentides i comencin amb les comparacions, inseguretats, complexes, etc. que ens porten a viure una vida que passa a escapar-se del nostre control.

Als adolescents ens importa molt el que els altres pensin de nosaltres. Questions com la nostra sexualitat, gustos o parts del cos no normatius, sovint son amagats en deteriment de mostrar una imatge somrient que no ha de correspondre amb la nostra realitat. En el moment que pengem un text, una imatge o vídeo a una xarxa social, es converteix en un material públic i exposat. Però perquè tenim aquesta necessitat de mostrar tota la nostra vida a partir d’una xarxa que ens valora i ens fa comparar-nos continuament ?

En el món d’internet solen haver-hi dues cares: la bona i la dolenta. De vegades, només hem vist o viscut la bona però, i la dolenta? Una de les coses que afavoreixen a tenir una xarxa social és la facilitat de comunicació. Quan publiquem alguna cosa, es pot fer visible en menys de 30 segons. Això, ens permet fer visualitzar notícies o injustícies, que no han tingut tant de reconeixement en les televisions o societat. També, podem mostrar les nostres opinions o fer una pàgina especial a allò que més ens agradi. Com per exemple es poden fer usuaris especialitzats en llibres, videojocs, pel·lícules…

Però ens oblidem de la part dolenta. El primer punt de tot això són els influencers; obviament la figura del influencer, en un futur, estem segurísims de que tindrà moltíssim més de reconeixement. El seu treball, es basa en l’administració de les xarxes socials. En alguns casos, encara que no sigui a propòsit, ens hem vist comparats amb les seves vides. I en veritat, no és sols responsabilitat seva, és la de tots perquè no hem tingut una preparació psicològica abans d’enfrontar-nos a aquest món. A partir de les xarxes socials, també molta gent aprofita per crear-se un usuari fals i criticar a gent. De vegades el fet de “stalkejar” es pot converitir en un assetjament. Les xarxes ens fan absorbents, avui dia tothom té la vista clavada a la pantalla. És com una droga que mai s’acava. Hem de tenir cura de com utilitzem les xarxes i quins beneficis ens poden aportar.

Hem parlat de les dues cares d’internet. Ara mostrarem a quin sexe afecta més, entre d’altres questions. Per resoldre aquest dubte hem creat un formulari per veure  quin gènere  està més afectat a la nostra classe. Una de les preguntes que hem preguntat ha sigut “t’has sentit malament amb tu mateix?”, la qual ha tingut una resposta de 84,6% que s’han sentit malament amb ells mateixos. La majoria de les raons per les que els alumnes s’han trobat en aquesta situació ha sigut per insults (53,8%), xarxes socials (30,8%), gustos personals rebutjats (46,2%) i altres opcions que ells mateixos han posat.

També hem preguntat quines repercussions han tingut aquestes maneres de sentir-se així i la majoria ha deixat de vestir al seu gust (46,2%), ocultar la seva sexualitat (30,8%) i deixar d’ensenyar parts del cos (30,8%). Les raons per les quals han deixat de fer coses, han sigut pel “què diràn” (76,9%) o perquè no estaven bé amb ells mateixos (15,4%).

Les nostres conclusions respecte als resultats de l’enquesta ens han fet qüestionar que, si ja ens hem trobat amb diferents problemes a una classe de només 30 persones, no ens podem imaginar com estarà la societat en general emocionalment. Però si realment ens importa el nostre benestar mental, hauríem de començar a vigilar amb les høres davant de la pantalla.

El más reciente de Blog