En moltes ocasions les notícies falses estan vinculades al volver augmentar el trànsit web i, per tant, el rendiment econòmic
Per Jan Martí, Ingrid Pastor, Jordi Dominguez, Gerard Torras i Mario Rodríguez
Les fake news (notícies falses) tenen la finalitat d’ocultar informació o d’enganyar a la població a través de mentides que amaguen darrera uns interessos. La difusió d’aquestes “notícies” produeix greus cercles de desinformació i ignorància als lectors/es. Aquestes utilitzen mitjans com ara el clickbait, per fer que la gent miri la notícia.
El títol i la imatge de portada són claus per una fake new. Aquests han de ser cridaners, atractius i amb “salseo” i a vegades utilitzen fotografies de famosos encara que no tinguin res a veure amb la notícia. Podríem dir que el títol és l’ham de la fake new amb l’objectiu de pescar el màxim de visites possibles.
A més en aquests últims anys, amb l’emergència de les plataformes socials, s’ha tornat molt més senzilla la difusió de fake news. Les empreses que les creen arriben a pagar anuncis a diferents xarxes socials només per difondre la seva fake news i que tingui més visites. Fins i tot molts diaris digitals importants difonen fake news perquè es creuen alguna fake news i no la contrasten.

Però, qui redacta les fake news?
Les fake news normalment són redactades per petites empreses que s’aprofiten de moments socials, polítics, esportius, etc., per redactar notícies falses i guanyar-se uns quants clicks. I com guanyen diners? Els diners a Internet es guanyen amb trànsit, amb visites i amb clicks. Internet és el gran difusor d’informació, però no premia la bona informació; premia el trànsit i la difusió d’aquesta informació, ja sigui certa o falsa. És per això que com més viral es faci una notícia, més diners guanyarà el seu autor.
Clickbait és un neologisme anglès fet servir per potenciar i exagerar un títol als continguts d’Internet que apunten a generar ingressos publicitaris, especialment a costa de la qualitat o exactitud d’aquests, depenent de titulars sensacionalistes per atreure major proporció de clics i fomentar l’enviament d’aquest material a través de les xarxes socials. Els titulars clickbait típicament apunten a explotar la «bretxa de curiositat», proporcionant la informació suficient per provocar curiositat al lector, però no per satisfer la seva curiositat sense fer clic en el contingut enllaçat.
