M’atreveixo a ser periodista

40 vistas


Em dic Max Navarro, tinc 18 anys i sóc estudiant de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Porto firmats un parell de contractes de pràctiques amb Blue Globe Media. Dues oportunitats que m’han fet atrevir a ser periodista.

La meva relació directa amb la professió es remunta a primer de batxillerat, estudiant a l’Escola Pia Nostra Senyora. Allà vaig conèixer, gràcies al fet que l’escola tenia una assignatura optativa de periodisme, a un grup de redactors d’un diari anomenat ‘Junior Report’ que no em sonava de res. Un dia ens van preguntar si algú volia treballar de periodista amb ells, vaig aixecar la mà com un coet (sense saber a què m’enfrontaria).
Va ser una gran decisió. Un cop allà vaig conèixer a companyes que s’han convertit en referents i fins i tot mentores.

La feina va consistir en, de forma frenètica, ajudar a construir el projecte de Junior Report GO i alhora formar part de l’equip per desenvolupar el projecte RED definitivament. El primer busca apropar la cultura als adolescents i que aquests puguin parlar-ne d’ella com a periodistes. El segon es tracta de la xarxa de redaccions escolars que ha impulsat Junior Report. Després també vaig encarregar-me de presentar els primers premis RED, des d’un espai cedit per Blanquerna. Aquelles pràctiques em van
fer gaudir, em van fer patir, però sobretot em van fer aprendre.

Aquí ens trobem amb l’equip de Junior Report durant un consell de redacció (2019)

El meu segon contacte amb RED es va donar a l’inici del curs 2020-2021. Acabat d’entrar a la UPF per estudiar periodisme. I dic entrar de forma simbòlica. He trepitjat el campus tres cops des que vaig començar els estudis, ja fa cinc mesos. La sensació d’ofec i d’aïllament va fer-se complicada de portar. Sé que és un sentiment compartit per molta gent de la meva edat durant aquests mesos d’ensenyament universitari en línia.

Però la meva sort em va portar una alegria que no esperava. Blue Globe media va tornar a contactar amb mi. Em van trucar per poder tornar a treballar amb ells. La grisor de la meva mirada es va esvair. Vam parlar amb la coordinadora de la universitat i amb l’empresa i en menys de deu dies ho vam tenir tot enllestit.

Un cop començo, tot i ser de forma híbrida (entre presencial i teletreball) em sento realitzat i acompanyat. Les meves propostes sempre es tenen en compte i ho agraeixo moltíssim.

Pel que fa a la meva feina aquí, col·laborant des del projecte RED, em centro a recórrer (virtualment) Catalunya de dalt a baix (i Madrid i València també) per trobar aquell esdeveniment cultural perfecte perquè els joves periodistes dels nostres centres puguin viure-ho i ho expliquin a les seves capçaleres.

És per això que gaudeixo tant del projecte GO. Per a mi adquireix aquests temps més difícils una importància especial. Apropa a un adolescent que no pot sortir, que no pot veure els seus amics com voldria ni els pot abraçar al teatre musical, a les exposicions, als concerts… just quan és més necessari que els consumeixi i promocioni. És un moment important per apropar la cultura a les persones i Junior Report ajuda que això passi. Sóc afortunat de treballar en un projecte en el qual crec.


D’altra banda formo part d’un equip que s’ha centrat a preparar un pla de xarxes socials destinat a la comunitat educativa que forma part del nostre projecte i els joves redactors dels nostres centres. L’objectiu és mostrar, més enllà de la nostra web, la gran feina dels alumnes i editors. Alhora em dedico a seleccionar i penjar els articles dels redactors junior que trobo més interessants a la web de Junior Report RED.


No vull oblidar tampoc la sort que tinc de poder sortir de l’escriptori i ajudar amb els tallers sobre ‘fake news’ i canvi climàtic. Treballar des de la perspectiva de docent és una experiència molt satisfactòria. Em fa valorar encara més l’esforç titànic de molts mestres que segueixen mostrant-se forts aquests dies més difícils.


A més a més he tingut l’oportunitat d’escriure un parell de peces sobre la
desinformació i les fake news centrades en les diferents fonts d’informació i de la fiabilitat de la televisió convencional com a mitjà periodístic.

Fent la vista enrere, només puc dir: gràcies!

El más reciente de Blog

No todo vale

Las sociedades democráticas actuales caminan hacia el radicalismo en la expresión libre de la ciudadanía Artículo