El TdR, un treball o una oportunitat?

13 vistas

Fet per: Marc Mirón

Els alumnes de 2n de batxillerat presenten els seus objectius i epílegs en clau de Treball de Recerca

El Treball de Recerca és un treball dut a terme a Batxillerat el qual s’inicia al primer curs i es presenta al segon, un treball a llarg termini i que compta el 10% de la nota total del Batxillerat.

L’objectiu d’aquest és investigar sobre una qüestió o hipòtesi per verificar-la o no. Pel que fa a l’aprenentatge, el TdR ajuda a l’alumnat a endinsar-se en la metodologia de la Recerca i en molts cassos en la seva orientació professional.

El treball està molt pautat i l’alumnat fa una sèrie d’entregues que ajuda a organitzar-los temporalment. 

Volem presentar alguns exemples de Treballs de Recerca fet pels alumnes de Batxillerat del GEM d’enguany:

Per què la meva trompeta no sona com la de Miles Davis? – Arnau Solé

Aquest treball vol descriure les diferències en la qualitat de so de diverses trompetes des del punt de vista d’una mostra de diferents materials, models i boquilles. L’Arnau ha desenvolupat un estudi prou extens i de caràcter experimental, en relació amb una comparativa de les marques i dels models de trompetes que dominen el mercat. 

Per dur-lo a terme, s’aborden conceptes bàsics de física relacionats amb el so i amb la seva qualitat, l’instrument i la seva elaboració. Tot l’estudi s’estructura a partir d’una metodologia acurada, on es recullen unes mostres de so de diversos intèrprets, els quals han tocat amb una o més trompetes de diferents boquilles, i analitzar estadísticament els enregistraments. 

L’estudi conclou com les marques, els materials amb què estan fets els instruments, les boquilles i els seus preus influeixen en la qualitat del so, i per tant, acaben determinant si unes trompetes i boquilles són millors que d’altres.

L’ús del cos de la dona en publicitat – Aina Marimon i Alba Cortés

L’ús del cos de la dona en el món audiovisual està agafant molt protagonisme en l’actualitat. L’objectiu d’aquest projecte és fer saber la realitat d’una societat heteropatriarcal en vers a l’ús del cos de la dona de cara al públic i conscienciar a la societat fins a quin punt portem arrossegant aquesta obsessió amb el físic de les dones. A més a més, la part pràctica està focalitzada en un petit vídeo on es qüestionen alguns apartats del treball.

Les energies renovables, un tema d’actualitat – Oriol Grabalosa

Les energies renovables són un dels temes més recurrents i importants del segle XXI. 

L’objectiu principal ha estat investigar sobre el coneixement actual de les energies verdes, i demostrar que són una opció que actualment cal considerar seriosament. Una altra meta ha estat donar a veure la relació que hi ha entre les energies renovables i el canvi climàtic per tal que es pugui reaccionar abans que sigui massa tard.

Així doncs, tenint la recerca feta, s’ha dissenyat una casa alimentada per plaques solars. Finalment, amb un estudi de la instal·lació s’ha demostrat que és possible deixar enrere els combustibles fòssils i aturar a temps el canvi climàtic.

Relació entre el nivell socioeconòmic i les complicacions perinatals. – Eulàlia Figueras 

A través d’un anàlisi de dades de gairebé 25.000 dones i unes enquestes de salut validades, ha pogut determinar la relació entre el nivell socioeconòmic i les complicacions durant l’embaràs i el seu impacte posterior en la salut.

Finalment, les protagonistes del treball enfocat en l’ús del cos de la dona de cara al públic s’han obert a reflexionar un cop presentat el seu projecte:

“Requereix molta constància i esforç, però acaba valent la pena. Ens hem adonat que la figura femenina ha estat sempre manipulada públicament” afirma l’Alba. L’Aina afegeix que han crescut personalment realitzant aquesta feina i que ha estat molt fàcil treballar en parelles, ja que tenen una visió molt semblant. “Malgrat la pandèmia, l’experiència ha estat positiva, quatre ulls veuen més que dos i de ben segur s’han comès menys errors. Durant el confinament ens trucàvem per avançar la part teòrica. No obstant això, la part pràctica del treball sí que va variar a causa de la situació epidemiològica”.

Alba i Aina

El treball culmina amb una exposició oral davant d’un tribunal de professors. Ara que ja ha acabat i s’han tret els nervis i pressió de sobre, tots valoren molt positivament el que els ha aportat personalment la realització d’aquest treball.

El más reciente de Blog

No todo vale

Las sociedades democráticas actuales caminan hacia el radicalismo en la expresión libre de la ciudadanía Artículo