L’oportunitat d’entrar al món del periodisme per primera vegada

131 vistas

Dos anys després de ser redactora RED he pogut realitzar una estada de pràctiques a Junior Report

Per: Laura Colell

“Enmig de la dificultat rau l’oportunitat”, va dir Albert Einstein. Escullo aquesta frase per començar a explicar la meva estada de pràctiques al diari Junior Report per la senzilla raó que defineix molt bé el que va suposar per a mi l’oferiment: una gran oportunitat. En el context d’iniciar un grau universitari des de casa a causa de la pandèmia -una situació no gaire desitjada- va ser una sort tenir la possibilitat de poder entrar dins d’un món, anomenat Blue Globe Media, el qual em permetria conèixer, per primera vegada, què era treballar com a periodista. 

Abans d’explicar com ha sigut l’experiència de pràctiques durant els mesos de febrer, març i abril, cal tirar una mica enrere per conèixer la meva relació amb el projecte RED Report. Fa dos anys i mig vaig començar a estudiar Batxillerat a l’Escola Pia Nostra Senyora i allà vaig cursar l’assignatura optativa de Periodisme a 1r curs. En aquesta mateixa, vam participar i formar part del projecte RED (Revista Escolar Digital) i, per tant, teníem la nostra revista digital en la qual escrivíem setmana rere setmana diferents articles. Aquest va ser el meu primer contacte amb l’exercici periodístic: estar pendent de l’actualitat, pensar quins articles podrien ser interessants i, per últim, redactar-los. 

A l’acabar l’etapa de Batxillerat l’any 2020 vaig prendre la decisió de voler estudiar el grau de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. I així va ser, al setembre d’aquest darrer any iniciava l’etapa universitària. Quan vaig haver començat, vaig contactar amb la periodista que ens havia guiat, corregit i acompanyat durant el projecte RED Report a 1r de Batxillerat, la Lali Bueno. L’objectiu era comunicar-li que començava a estudiar Periodisme. Pocs dies després, ella em va contestar oferint-me l’oportunitat de la qual parlava a l’inici d’aquest article: poder realitzar una estada de pràctiques amb el seu equip. Va ser una proposta totalment inesperada i la qual em va despertar molta il·lusió. 

Així doncs, coneixent la meva relació amb RED Report i l’oferiment de l’estada de pràctiques, ara ja té sentit narrar com ha sigut l’experiència d’aquests darrers mesos i el que ha suposat per mi. 

Ha sigut gratificant perquè he pogut acomplir tasques de tota mena: traducció d’articles i destacar-ne un cada dimecres a La Vanguardia i a Junior Report, redacció de cròniques, assistir a tallers, actualitzar la pàgina demo, fer una pluja d’idees del pla de treball, picar articles destacats a RED, assistir a formacions, ajudar en un crèdit de síntesi d’una escola, gestionar activitats de JR GO… I segur que me’n deixo alguna. 

Fent aquestes feines, he pogut conèixer de primera mà quin és el gran projecte que tenen l’equip de Junior Report i, en concret, el projecte RED Report. I, al cap i a la fi, he pogut formar-ne part durant aquests dos mesos i mig, intentant complir amb el que se’m demanava. He notat que en tot moment s’ha confiat en mi per realitzar les tasques ja mencionades i és molt satisfactori. 

He tingut l’oportunitat de redactar articles propis i l’exemple en són les tres cròniques que he escrit durant l’estada: En primer lloc, vaig assistir a un webinar de manera online on es parlava de la desinformació de les vacunes i vaig escriure una crònica sobre el que es va dir. En segon lloc, vaig acompanyar a un grup de secundària a la sortida a ConnectHort i, després, vaig redactar la crònica de l’activitat. I, en tercer lloc, vaig connectar-me de manera virtual al primer consell de redactors RED que va tenir lloc aquest mes d’abril i vaig escriure un article explicant com va anar tot plegat. 

A més a més, ha sigut una molt bona experiència poder anar a fer tallers educatius a alguns centres. M’ha agradat molt el projecte que hi ha darrere i poder formar part d’ells i ajudar a l’Arianna Ranesi va ser un plaer. 

M’agradaria afegir que he pogut presenciar què és treballar en equip i, per tant, fer feina de manera cooperativa. A la gran majoria de coses que es fan en aquest gran projecte no hi treballa una única persona, sinó que normalment es tracta de treball en equip. Amb el Josep Blanch i l’Elisa Pont he pogut presenciar aquest treball en equip. Això forma part de l’oportunitat que he tingut el fet de poder veure com es treballa d’aquesta manera. 

He après. He après moltes coses veient per primera vegada com es treballa en una redacció i com funciona un projecte com el de Junior Report. Així que si hagués de definir amb dues paraules l’estada de pràctiques: la primera seria “oportunitat”, ja esmentada i, la segona, “aprenentatge”.

Per acabar, només puc afegir paraules d’agraïment a l’equip. D’una banda, per l’oportunitat de la qual parlava a l’inici i, d’altra banda, pel tracte rebut i per com m’he sentit durant aquesta experiència: segura, acompanyada, contenta, confiada i motivada. Per últim, només em queda dir que espero que no sigui un adéu definitiu i poder trobar-nos, sigui de la manera que sigui, més endavant. 

El más reciente de Blog

L’escalfament global

Per: Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre