La torre mudèjar de Paterna data del segles XI-XII

El programa ‘Bona vesprada’ visita Paterna

60 vistas

Bona vesprada és un programa que s’emet tots els dies des de les 16:25h fins a les 20:30h a la cadena autonómica À punt. Està presentat per Màxim Huerta i Maria Fuster

Article redactat per Javier Fernandez, Roberto Martí, Beycker Ruiz i Lucía Martínez, redactors de la revista Matisse Report.

Dins del programa hi ha una secció dedicada a recórrer els diferents pobles de la Comunitat Valenciana i el passat dijous 6 de maig van visitar Paterna.

Bona vesprada va fer un recorregut per les tradicions i el més destacat de la nostra localitat.

Dins d’eixe recorregut, començaren amb la benvinguda del coeter major de Paterna, que va explicar, entre altres coses, la famosa “cordà”, festa considerada d’Interés Turístic Nacional. Va contar també que justament des d’eixe mateix dia, 6 de maig, Paterna havia sigut nomenada “Ciutat del Foc” per les Corts Valencianes. 

A continuació, van parlar de la seguretat, de la importància de l’uniforme, la mascareta i els guants. També  van comentar que es llancen al voltant de 70.000 coets i participen al voltant de 400 persones. Relaten una curiositat sobre un tipus de coet anomenat «femella» perquè quan explota, ixen els seus fills.

Per altra banda, dos forners de Paterna anomenats Vicent Agustí i Fina Leonard explicaren i feren una demostració en directe al programa de com elaborar dos dolços típics de Paterna, les conegudes torta fina i torta Cristina. També van parlar del dolç més demanat a Paterna (el catxap) que té una recepta secreta des de 1829.

Visitaren el paisatge més simbòlic de Paterna, la torre mudèjar del segles XI-XII, que va formar part del sistema defensiu de la localitat en temps de Jaume I, i el nom de la qual apareix a l’himne: «Visca Paterna i la torre que la corona altiva i fiera» i també a l’escut i a la bandera. 

També feren una parada a les pintoresques coves de Paterna, que ja existien des de el segle XVIII i que van servir de localització en l’última pel·lícula de Pedro Almodóvar, Dolor y Gloria.

Mostraren com eren les coves als l’anys 60 i entrevistaren un home nascut en una d’elles. El veí va explicar com va ser la seua experiència de viure tota la vida en este lloc tan particular.

A més de tot això, van entrevistar els nebots del famós i emblemàtic actor paterner, Antonio Ferrandis, guanyador d’un Oscar. Els seus familiars van contar d’Antonio moltes anècdotes i van destacar que va ser, a banda d’un gran actor, un veí molt volgut per la seua família i pels seus veïns paterners. També parlen els seus inicis en el teatre amateur de Paterna, fins que se’n va anar a Madrid. 

Per últim, l’arqueòleg municipal mostrà un altre lloc molt emblemàtic de Paterna, el Museu Municipal de Ceràmica, i va explicar l’origen dels famosos “socarrats”.

El más reciente de Blog

L’escalfament global

Per: Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre