La història completa del mes de l’orgull LGTBIQ+

39 vistas

Com va començar tot això? Quin és el motiu pel que l’arc de Sant Martí representa aquesta comunitat?

En una calorosa nit d’estiu a Nova York, el 28 de juny de 1969, la policia va atacar el Stonewall Inn, un club gai de Greenwich Village, que va provocar que els patrons del bar, el personal i els veïns del barri es revoltessin al carrer Christopher. Entre els molts líders dels disturbis hi havia una dona bisexual, negra, trans, Marsha P. Johnson, que va liderar el moviment durant sis dies amb protestes i enfrontaments.

El missatge era clar; els manifestants van exigir l’establiment de llocs on persones LGBT + poguessin anar i estar oberts sobre la seva orientació sexual sense por a ser arrestats. El mes de l’orgull s’acredita en gran manera com l’inici de l’activista bisexual, Brenda Howard. Coneguda com “La mare de l’orgull”, un any després dels disturbis de Stonewall, Brenda va organitzar la setmana de l’orgull gai i la desfilada del Christopher Street Liberation Day Parade.

Això finalment es va transformar en el que ara coneixem com la Marxa de l’Orgull de Nova York i des d’on van evolucionar desfilades i marxes arreu del món.

La bandera de l’arc de Sant Martí, va ser en realitat un polític gai, Harvey Milk, qui va demanar a un talentós amic dissenyador, Gilbert Baker, que dissenyés un símbol global que prengués la marxa de l’orgull de San Francisco el 1978.

Lamentablement, Harvey Milk va ser assassinat juntament amb L’alcalde, George Moscone, el 23 de novembre de 1978 a l’ajuntament de San Francisco per Dan White, antic supervisor descontent, que estava enfadat amb Milk que havia pressionat dur perquè el tornés a nomenar a la junta de supervisors.

Bill Clinton va ser el primer president dels Estats Units a reconèixer oficialment el mes de l’orgull el 1999 i el 2000. Després, del 2009 al 2016, Barack Obama va declarar el mes de l’orgull LGBT de juny.

La New York Pride Parade és una de les desfilades més grans i conegudes que es fa, amb més de 2 milions de persones que s’estima que han participat el 2019.

La informació l’hem tret de la web https://nationaltoday.com/pride-month/

Noa Cristóbal Solórzano

El más reciente de Blog

L’escalfament global

Per: Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre