Per què ens enamorem?

/
84 vistas

Fet per: Judith JordánElia Enseñat

Al llarg de la nostra vida podem arribar a sentir tota mena d’emocions, algunes positives i d’altres negatives. La majoria de les persones algun cop ens hem enamorat o hem sentit atracció per un altra persona, però, per què ho fem? L’amor segons Internet és un gran afecte cap a altres persones, objectes o éssers, però, per nosaltres, potser enamorar-nos significa una altra cosa.

Podem dir que hi ha dues maneres diferents de veure l’amor: Un és amor no romàntic, més innocent. Aquests tipus d’amor és el que podem sentir per familiars, amics, companys… I l’altre és el típic amor que sents per la teva parella. En aquest cas ens centrarem en el segon. Enamorar-te és una sensació molt més profunda que cap altra emoció: vols estar amb aquella persona, vols passar el temps amb ella, normalment sents una gran admiració i no la vols perdre.

Hem fet una enquesta als alumnes de 2n d’ESO i les seves respostes han sigut aquestes:

  • Un 38,5% dels alumnes mai s’ha enamorat, això ens va sorprendre bastant.
  • Un 43,6% estan confusos de la definició de l’amor a primera vista.
  • Un 15,4% que no troben cap diferència entre enamorar-se i estimar.

Els resultats demostren que l’adolescència és l’etapa on més preguntes ens replantegem sobre l’amor, ja que és quan les hormones estan canviant.

Des del nostre punt de vista l’amor a primera vista no existeix, el veiem més com una mena d’atracció, que després es pot transformar en amor, però només si coneixes bé a aquella persona.

Sabem el que és l’amor, però, sabem com el podríem detectar? Uns dels efectes que noten les persones, és que no poden parar de pensar en aquella persona. Altres ‘símptomes’ de l’amor són posar-se nerviós quan estàs amb ella, sentir papallones a la panxa, voler ser l’única persona en la qual se centri, voler veure feliç aquella persona…

El fet d’enamorar-nos també té una explicació científica. Tot està relacionat amb el cervell, que s’encarrega de fer moltes funcions dins del nostre cos, una d’elles és alliberar diversos components químics que fan que ens sentim enamorats:

-La dopamina és una hormona relacionada amb el plaer i la felicitat, i treballa com una recompensa molt potent. Aquest component ens obliga a centrar tot el nostre món a una sola persona i, fins i tot, pot provocar que arribi a l’obsessió.

-Quan estimes a algú, sabem que sentim una muntanya russa de sentiments intensos que no podem controlar, el més habitual és que suïn les mans, dormis menys, mengis menys, pensis amb menys claredat, etc. La norepinefrina és l’encarregada de produir adrenalina, la raó per la qual podem tenir aquests ‘símptomes’ de l’amor.

-Amb l’oxitocina, no només parlem d’enamorar-nos o d’atracció física, sinó també de la necessitat de tenir cura d’aquella persona per la qual sentim emocions romàntiques. Normalment tenim la necessitat d’acariciar-los, de formar part de la vida de la persona que estimem amb un compromís a llarg termini.

Llavors, quan parlem de l’amor, també ens hi podem referir com a reaccions que succeeixen en el nostre cos i que alliberen hormones que ens poden arribar a portar a una felicitat espectacular.

Hi ha moltes maneres de veure l’amor, ja poden ser idees positives o negatives, però sempre has de tenir cura dels sentiments de l’altra persona i sobretot dels teus.

El más reciente de Blog

El racismo en España

Per Abatallers LAS ROZAS REPORT La desigualdad y las conductas racistas continúan existiendo en la sociedad