La influència del reggaeton quan ets jove

/
65 vistas

Fet per: Nora González, Lucía Díez, Judit Alterats i Carla Montoya.

Tot i que el reggaeton va néixer a Panamà, centrant-se en Puerto Rico, sent una combinació del reggae jamaicà i el hip-hop nord-americà, avui dia és una de les músiques més escoltades no només a aquests països sinó també a països europeus com Espanya, sobretot, per les generacions més joves. Durant aquests últims anys les escoltes d’aquest gènere han augmentat un 119% comparades amb la música country i pop que van augmentar un 4% i 13% respectivament. Aquest nou gènere musical ha guanyat una gran fama els últims anys entre els joves del nostre entorn, i per aquesta raó hem decidit fer una petita recerca en la nostra escola i donar la nostra opinió sobre aquest fenomen.

El reggaeton és la nova música de moda entre els adolescents, i moltes vegades ens hem preguntat el perquè. Des del nostre punt de vista, pensem que aquesta música és bastant despectiva envers el paper de la dona en la nostra societat, el col·lectiu LGTBI+, les persones migrades, etc. Per aquest motiu, les seves lletres tenen una càrrega de racisme, estereotips, body shaming… Creiem que aquesta música està de moda perquè els adolescents volen seguir l’exemple de la imatge que escoltar aquesta música comporta. És a dir, un adolescent que escolta música de reggeaton normalment és etiquetat com a persona “popular” segons la classificació en l’institut d’avui en dia. I, clar qui no vol ser popular? La reflexió que fan molts dels joves és que si ell/ella escolta una determinada música i és una persona popular, jo ho vull fer també.

Aquesta és només una de les explicacions que responen a la pregunta de per què els adolescents escolten aquest tipus de música, si com dèiem abans, generalment falta el respecte a molts col·lectius de la societat. Per això, hem decidit fer una enquesta al nostre curs per saber l’opinió dels alumnes de 2ESO sobre el tema. Així doncs, hem obtingut les següents respostes:

El 63,1% de les persones s’han sentit ofeses per la lletra d’alguna de les cançons d’aquest gènere, mentre que el 36,9% no ha compartit aquest sentiment. D’altra banda, un 67,2% no hi estan d’acord amb el contingut de les lletres de les cançons, a més, un 85,1% no comparteix els seus valors. Les respostes més votades sobre a què afecta aquest gènere han sigut: el paper de la dona, la “feminització” dels homes i els estereotips de la societat.

Una de les respostes que més ens van sobtar a la pregunta “si ets conscient dels molt col·lectius als que ofèn el contingut de la lletra d’aquestes cançons, per què la segueixes escoltant?” que va ser la que “No totes les lletres ofenen a la gent”(24%). Basant-nos en les respostes de l’enquesta vam trobar una gran contradicció. Primerament van respondre que aquest gènere ofenia a molts grups socials, però després vam llegir moltes respostes com: “no totes les lletres són masclistes”, “no totes les cançons són dolentes”. Això mostra que aquest fenomen musical és tan famós que la gent no pot ser crítica amb la idea que reflecteix aquesta música.

Nosaltres opinem que el reggaeton està sobrevalorat, és a dir té un ritme bo que enganxa a tots els adolescents, però ells mateixos no són conscients del contingut que conté les seves lletres. Això ens fa pensar molt sobre el model de societat de la qual hi formem part. Ens referim a una societat que posa per davant en aquest cas la superficialitat de la música, en lloc del mateix context. D’altra banda, hi pensem que aquest gènere està vinculat als nostres valors i és la nostra decisió si escoltar-lo o no.

El más reciente de Blog

El racismo en España

Per Abatallers LAS ROZAS REPORT La desigualdad y las conductas racistas continúan existiendo en la sociedad