Els drets dels infants durant la pandèmia

14 vistas

Per: Sara Vargas, Marina Nuila , Mario Alegre, Milena Monzon de l’Institut Caterina Albert

Durant la pandèmia les desigualtats i problemes que tenim com a societat es va destacar molt més, entre ells els drets dels nens i nenes

Tots sabem que tots nosaltres hem estat afectats per la pandèmia, però un dels col·lectius més perjudicats i alhora més infravalorats han sigut els infants i joves.

L’escola online va suposar un mal a la salut mental dels nens i dels joves, ja que va perjudicar la seva salut en molts sentits, per exemple, la salut física i mental, el pes de les classes en línia… depenent de la persona i família ha estat pitjor o millor.

Per a alguns joves, el fet d’anar a l’escola, o Institut és una forma d’escapar de casa, i estar tot el dia en aquesta suposada presó per a alguns, ha suposat diversos problemes en moltes famílies.

No tenien gaire lloc per esplaiar-se, la importància de poder tenir llocs on jugar, socialitzar, gastar energia,  sobretot en els més petits, es va ignorar molt en temps de Covid. Les extraescolars, sobretot les esportives,  van estar tancades molt de temps després del confinament, cosa que va fer que a l’hora d’alliberar energies, els  infants i joves ho tinguessin difícil, i en conseqüència d’això, més temps per gastar en coses com internet i  videojocs.

Pel que fa a la violència a casa, gent que no tenia molt bona relació amb la seva família, va haver de passar molt de temps, tancats en un lloc, i si l’ambient no era agradable, podia ser molt complicat. A Espanya més del 25%  ha sofert de maltractament interfamiliar a casa, i amb la pandèmia aquest número no fa més que augmentar.

En casos com la violència de gènere hi ha telèfons d’emergència, punt d’ajuda, correus, però en el cas dels joves i  sobretot els infants, és molt més complicat. Com un nen petit pot demanar ajuda si pateix un ambient dolent a casa?

Els infants són molt influenciables i normalitzen molts comportaments si els veuen diàriament en els seus progenitors. Si en la normalitat és difícil demanar ajuda en un moment de pandèmia, amb les escoles i les  extraescolars tancades, on la casa era l’únic lloc on podien estar, és el doble de difícil per aquests nens i nenes demanar ajuda.  

Una altra col·lectiu que va patir molt durant la pandèmia són els MENA (menors estrangers no acompanyats). No tenien on anar, i tothom es va oblidar completament d’ells. La pandèmia va dificultar la seva situació, que ja és prou dolenta en circumstàncies normals. Aquests nois, normalment joves, com que tenen molt poca ajuda per part del govern . 

En definitiva, creiem que amb la pandèmia s’ha deixat molt de banda els infants i joves, i les possibles  conseqüències de l’escola online, el confinament a casa… El més important ara mateix és estar pendent d’ells  i fer-los saber que tenen ajuda prop seu. També en qualsevol moment que se sentin en perill poden trucar al  900 20 20 10, el número de telèfon de la fundació “ANAR” nens i adolescents que atén a tota Espanya és 24  hores del dia.

El más reciente de Blog

Uns boscos diferents

Aina. C, Yaisa. F, Natalie. M i Lilit. K Com afecta l’emergència climàtica a les plantes

L’escalfament global

Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre planeta.