Internet i els drets dels infants: llibertat d’informació o protecció?

15 vistas

Per: Roger Pujagut, Marcel Estany, Camila Arevalo i Biel Sala de l’Institut Caterina Albert

Actualment s’estan publicant lleis arreu del món per a protegir als menors a la xarxa, però, que s’estan portant per davant?

Cada dia es pengen més de 1000 milions d’hores de contingut a plataformes com YouTube. Diàriament, els infants hi accedeixen per a aprendre o passar-s’ho bé. La llei Coppa és vigent des del 1998 i ha rebut canvis de tota mena. Actualment, tot creador de contingut ha d’assegurar que el seu producte és apte per a aquells infants menors de tretze anys, cosa que comporta la falta d’insults, anuncis, patrocinadors i tota mena de violència o imatges inapropiades. 

Actualment, existeix una gran comunitat de creadors de contingut a YouTube que es dediquen a crear tota mena de vídeos amb l’objectiu d’educar a aquells curiosos infants que naveguen per internet.

Malauradament, no és factible mantenir una estabilitat econòmica a causa de la llei Coppa. Les principals fonts d’ingressos d’un creador de contingut són les promocions i els anuncis, aquests els permeten rebre ajudes econòmiques per part d’empreses externes, que s’aprofiten de la seva visibilitat.

La llei Coppa, prohibeix per tant, promocions i anuncis en vídeos qualificats com aptes per a menors de 13 anys. Això fa que sigui inviable mantenir una feina estable treballant com a creador de continguts infantil. Fet que ha finalitzat en una baixa del contingut infantil i educatiu en les xarxes. 

I és que no són humans els que cataloguen el contingut com a apte per a infants, sinó que són intel·ligències artificials que estan en constant creixement. Aquestes, com moltes altres presents en les xarxes, es dediquen a «auto millorar» les seves capacitats, cosa que inhabilita qualsevol control del seu funcionament. Qualitats com l’aparició de personatges, la teatralització o l’aparició de música infantil, actualment, són valuoses a l’hora de declarar un vídeo com a apte per a infants. 

Restriccions en el joc: 

I és que la llei coppa només és una dels milers de lleis sobre la protecció infantil en els mitjans tecnològics i audiovisuals. Altres classificacions com «PEGI», feta per la unió europea, es dediquen a la classificació de videojocs segons la seva adaptació als infants.

Aquestes classifiquen als jocs amb simples indicacions que recomanen una edat mínima per a entrar a continguts «inapropiats» per als infants. Cada any es publiquen uns 8400 videojocs per part de grans empreses. I és que és una xifra en augment i les empreses cada cop requereixen més treballadors.

El más reciente de Blog

Uns boscos diferents

Aina. C, Yaisa. F, Natalie. M i Lilit. K Com afecta l’emergència climàtica a les plantes

L’escalfament global

Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre planeta.