‘Fast Fashion’, una amenaça a la nostra sostenibilitat?

/
24 vistas

Per: Abril Lopez, Bruno Croce, Clara Lafuente i Victor Paguina

Sabies que el 60% de les peces de roba produïdes cada any acaben per ser llançades? Això són unes 16.000 tones

El ‘Fast Fashion’ és la renovació constant de roba actual. Les grans marques ens fan renovar el nostre armari per temporades o modes, i ho fan amb peces d’una qualitat més aviat pobra i de costos molt baixos. De fet, aquesta roba, quan arriba l’any següent, ja s’ha fet malbé i tornem al mateix punt. En altres paraules: ‘l’econòmic surt car». La indústria de la moda fabrica roba molt econòmica, per exemple, una samarreta pot costar 4 euros. Això vol dir que la qualitat no és bona i la roba deixa de ser funcional abans del que s’espera.

Avui en dia vivim en una societat consumista que aprofita qualsevol excusa, com rebaixes, ofertes, ‘Black Friday’, festivitats, per comprar massivament sense qüestionar-nos si realment ho necessitem. I acabem fent el que les empreses volen; comprar més per utilitzar menys. 

A més del consum no responsable que fem, també hem de pensar en qui i com s’ha produït la roba que volem comprar.

La indústria de la moda genera un dany irreversible al planeta. És responsable del 10% de les emissions de diòxid de carboni i és la segona indústria a escala mundial que més aigua necessita. Per fer uns texans, es necessiten uns 8.000 L d’aigua. 

Per altra banda, hem de pensar en les condicions en les quals treballen les persones. La indústria tèxtil acostuma a produir als països més pobres i ocupa més de 60 milions de persones al món, de les quals la majoria són dones, amb estudis bàsics i que arriben a la feina sense una idea clara de quins són els seus drets com a persones i com a treballadores. A més, viuen amb la responsabilitat d’haver d’enviar diners a les seves famílies, a les quals segurament no expliquen en quines condicions viuen, treballen i s’alimenten. Cobren un sou mínim inacceptable, per llargues jornades de feina. 

Sabem que no és fàcil deixar de comprar a les grans marques, com Zara, H&M, Mango… ja sigui per motius econòmics o preferències. Però si intentem donar suport als petits comerços, aquests podrien arribar a més gent i així canviar la manera de com aquesta indústria està afectant el nostre planeta.

A més, si intentem donar suport als petits comerços, podrien arribar a més gent i així canviar la manera de com aquesta indústria està afectant el nostre planeta. Altres maneres que tenim d’ajudar són utilitzar roba de segona mà, donar la nostra o passar-la a amics o familiars i comprar roba de qualitat que sabem que durarà més temps.

Per tant, tots hauríem de fer un esforç i invertir en qualitat i no en quantitat.

El más reciente de Blog

L’escalfament global

Per: Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre