La conscienciació és la solució?

/
22 vistas

Per: Edgar Ferreiro, Andy Martinez, Miguel Gareca i Maya Trouvat

Una sensibilització dirigida a tothom, però sobretot a les noves generacions. Seria la clau?

L’educació és un factor essencial i urgent al canvi climàtic. Tenir coneixement sobre el tema permet entendre les conseqüències que pot provocar l’escalfament. Impulsa els joves a modificar la conducta i a actuar davant d’aquesta situació d’emergència global.

Com deia Benjamin Franklin, ”invertir en coneixement produeix sempre millors beneficis”. Passant per una bona educació i una sensibilització sobre el tema, pensem que podria ser la solució, però s’ha d’actuar ràpidament. La UNESCO ho diu: ”l’educació encoratja a modificar actituds i conductes, i ajuda a adaptar-se a les tendències vinculades al canvi climàtic”.

L’ONU (Organització de les Nacions Unides) remarca que “Resulta igual d’important progressar en àmbits com la reducció de les emissions de gasos a efecte hivernacle i la formulació de polítiques governamentals eficaces, com oferir educació i formació per conscienciar un públic el més ampli possible.

Els experts apunten a la importància de conèixer conceptes que fins ara podien semblar reservats als científics, com l’escalfament global, l’efecte hivernacle, les energies renovables, la desforestació o el reciclatge.

EL CANVI COMENÇA A L’AULA

Des del nostre punt de vista, creiem que l’educació és un factor molt important per al canvi, ja que les noves generacions són el futur del nostre món. Però, quin món els estem deixant? Si no volem que es quedin sense res, hem d’actuar immediatament. Hi ha molts països en què s’han posat en marxa instal·lacions que ajuden els nens, des de l’edat més jove, a conscienciar-se sobre el tema. S’organitzen sortides a la natura per netejar, o activitats sobre les vides dels objectes, i el consum responsable i conscient. 

Un informe recent de la Universitat de Stanford va analitzar com beneficiava l’assignatura d’ecologia a les escoles desde infantil fins al batxillerat, i va veure que el 83% dels alumnes havien millorat els seu comportament en vers l’ecologia. A Europa s’ha proposat una assignatura obligatòria que tindria a veure amb l’ecologia. De moment, Itàlia ho ha refusat. Però a part d’això, existeixen una gran varietat d’activitats lúdiques sobre el canvi climàtic que es desenvolupen a les escoles, com per exemple: realitzar activitats a la naturalesa, relacionades amb cuidar el medi ambient, visitar granges i horts per conèixer millor com cuidar els animals i les plantes; organitzar cursos o tallers de reciclatge, etc.

MOBILITZACIÓ 

Hi ha països que anteposen els interessos econòmics al medi ambient, d’altres que neguen que el canvi climàtic existeix, i encara uns altres que no tenen recursos per adoptar polítiques més sostenibles. Cansats d’esperar, molts estudiants de països diversos han expressat la seva opinió i han exigit als governs que actuin ja. Però la Greta Thunberg, gran sensibilitzadora i activista del canvi climàtic, ha proposat a joves del món crear una vaga estudiantil pel clima. L’objectiu és presionar els líders polítics i deixar clar que els joves estan conscienciats sobre el canvi climàtic. En alguns països com a Bèlgica els estudiants convoquen manifestacions cada dijous desde fa un mes per pressionar al govern i reclamar més mesures contra el canvi climàtic.

Nosaltres pensem que els joves ho estan fent bé, perquè saben que si el món segueix així s’espatllarà tot i com que al món hi viurem nosaltres, volen i volem un món millor per poder viure ells, els animals i el planeta.

EL CANVI CLIMÀTIC I LA TERCERA EDAT 

Hem parlat molt de les noves generacions, i dels joves, però què passa amb les generacions més velles? Aquestes generacions van créixer en l’època del plàstic i l’apogea industrial, hi havia molts recursos, però encara no s’havien adonat de les repercussions i del que estaba causant.

Les persones grans es van veure submergides en un món completament diferent del que havien conegut, ja que tot era diferent. Des que van néixer, la població ha triplicat de volum, pot ser desconcertant trobar-se en un món amb un enfocament tan modern i diferent del que estan acostumats. Per la majoria de majors, els gestos a apropiar per al canvi climàtic encara no estan integrats, i per això no estan tan avançats i sensibilitzats com els joves, i per tant, són també els que han de fer més esforços, però també són els que més han viscut, per tant, estem convençuts que, en majoria, tenen una gran capacitat d’adaptació. Però també estan les persones que ja lluiten contra el canvi climàtic, com les oceanògrafes Sylvia Earle i Josefina Castellví, grans activistes, sobretot en territoris marins i biodiversitat marina. Estem a favor del fet que tothom ha de ser conscienciat i no només els joves, ja que és un tema important que ens afecta a tots, i tots hi podem contribuir. En conclusió, pensem que l’educació és, si no el més important, un factor molt important per solucionar el problema de l’escalfament global.

El más reciente de Blog

L’escalfament global

Per: Ignacio, Alex, Dominique i Diego L’escalfament global consisteix en la pujada de temperatures al nostre