Ana, monitora del centre d’esplai Joan Suñol: «Considero que el lleure és una experiència molt enriquidora, que queda molt gravada emocionalment i que recomano a tothom»

44 vistas

Fet pels alumnes de 3r de l»institut Caterina Albert: Marta, Laia, Ian, Didac, Alba i Inés

Què en penses del lleure?

Considero que es pot educar dins de l’àmbit escolar i també dins del lleure. Crec que educar en el lleure és una experiència que et fa créixer molt com a persona i en valors. És una oportunitat que és gratificant on el nen es podrà desenvolupar.

Quants anys portes al lleure?

Des dels sis anys com a nena. Un de pre-monitora i dos de monitora. Aquest any, serà el meu quart. En total, fa uns 14 anys que estic a l’esplai, aproximadament.

Ets monitora d’esplai, per què vas decidir ser-ho?

Si, vaig decidir ser-ho perquè quan era nena veia els meus monitors i jo volia ser com ells, ja que he après molt d’ells. Sempre deia que jo volia donar el que ells m’havien donat a mi, perquè el que van fer amb mi era una cosa que volia fer amb els altres. A part, m’agraden molt els infants.

Consideres que el lleure infantil aporta alguna cosa? Si és que si, quina?

Moltes coses, des de la meva pròpia experiència, crec que l’educació en el lleure fa aprendre en valors i moltes coses que potser a l’escola no es poden ensenyar. Pots aprendre molt sense saber-ho i adonar-te’n.

Penses que tots els nens i nens haurien de tenir dret al lleure?

Si, clarament. No fa falta donar cap raonament. Tothom hauria de tenir dret al lleure.

Quines coses trobes que són molt importants pels infants, i només es fan en els esplais o caus?

Els valors que transmet un esplai, un cau, o qualsevol entitat que treballa en el lleure són valors que en altres llocs no aconsegueixes. Potser a través dels teus pares si, però al final també són valors que tenen a veure amb el treball en equip, a com tractar a l’altra gent… Coses que no acabes d’aconseguir en un àmbit escolar o en un àmbit familiar, en qualsevol entitat en educació amb el lleure es pot aconseguir.

Creus que el lleure ajuda als infants a evolucionar com a persones? Per exemple, a poder pensar d’una manera més oberta?

Sí, i tant. Un exemple meu, en el grup d’esplai, porto molts nens de 3r i 4t de primària. En el grup, hi ha un nen que és transsexual que està fent la transició. Però l’any passat el vaig tenir com a nena, ja que era un nen atrapat al cos d’una nena, però encara no havia fet la transició. La mare ens explica que a l’esplai està encantat, que no té cap problema. Però en canvi, a l’escola, rep molts comentaris que et fan pensar en quin món vivim. Per això, crec que es treballa a obrir el pensament, a reflexionar a ser crític amb tu mateix i amb la resta d’una manera respectuosa.

Quan prepareu els jocs o les coses que faran amb els infants, penseu en alguna temàtica?

Quan es preparen, hi ha molta feina, ja que a partir d’uns objectius que ens marquem, els intentem assolir amb l’activitat. Nosaltres des del principi ja ho tenim pautat, així que ja busquem les activitats adients amb temàtiques que els hi semblin molt divertides on es pugui aprendre molt i es puguin assolir aquells objectius.

Quins valors es poden aconseguir a través del lleure?

Ser respectuós amb els altres, fer bon treball en equip, tenir una mirada oberta del món que t’envolta…

Com et sents en veure els nens petits gaudint a l’esplai?

Fa goig veure’ls gaudir amb tot el treball que has fet darrere, i que ho gaudeixin tant… El meu pensament és de: ha servit tot el treball que he fet i això és gratificant.

Què creus que t’ha aportat el lleure a tu?

Sempre dic a la meva família, amics i a tothom del meu entorn que jo sense el lleure no seria la mateixa persona que sóc ara. M’ha fet créixer com a persona i realment ara sóc com sóc, gràcies a aquesta gent.

Alguna experiència/anècdota especial viscuda amb el lleure?

Jo de petita, quan fèiem excursions a la muntanya, és veritat que em costava bastant, em marejava, sempre m’arrossegava… I deia ostres, quin rotllo anar d’excursió, pujar muntanya… Però ara, en canvi, no puc viure sense fer-ho.

El más reciente de Blog

El racismo en España

Per Abatallers LAS ROZAS REPORT La desigualdad y las conductas racistas continúan existiendo en la sociedad