Maite Figueres: «Si esperem que ho facin els governs… podem estar esperant eternament”

47 vistas

Maite Figueres, ens concedeix una entrevista on ens parla de tot el seu recorregut professional. També ens explica el què pensa sobre el canvi climàtic.

Fet per: Alumnes de l’Institut Caterina Albert

La Maite Figueres, biòloga i professora de l’institut Caterina Albert, és una persona conscienciada i activa respecte al canvi climàtic.

  • Quina carrera vas estudiar? Per què?

Vaig estudiar biologia, perquè sempre m’havia interessat el procés de la vida. Quan era petita, a l’escola, vaig estudiar la cèl·lula, em va al·lucinar molt com tot podia funcionar tan bé en el nostre cos, de tal manera que nosaltres no ho sabíem. I per això vaig estudiar biologia, per conèixer una miqueta més com és la vida. 

  • Com ha sigut el teu recorregut professional?

Mentre estudiava la carrera vaig estar col·laborant amb el departament de genètica, perquè ja m’interessava fer recerca i investigació. Així que vaig començar a col·laborar amb ells, vaig estar tres anys, després em vaig treure el certificat en aptitud pedagògica, que et permet ser professora, donar classes. Perquè la docència també m’agradava molt, però quan vaig acabar la carrera vaig decidir fer la tesi doctoral, així que vaig estar 5 anys fent la tesi a la universitat, i també vaig estar treballant com a investigadora a una farmacèutica a l’Hospital Clínic i a la Universitat. Després de 10 anys vaig decidir canviar el rumb, quan estava fent la tesi donava classes a la universitat, i feia pràctiques al laboratori de diferents assignatures, així que m’ha agradat tant la recerca com l’ensenyament.

  • Quants anys portes treballant com a professora?

Doncs… 11 o 12 anys, no ho sé la veritat. Després de deixar tota la part de recerca vaig dedicar-me a l’ensenyament, però més d’institut, sempre desenvolupant les meves espetzialitzacions, la biologia, les ciències naturals i la química. 

  • Sempre has sabut que volies ser professora? Per què vas decidir-te per aquesta professió?

Des de petita ja volia ser profe. A la universitat estava fent pràctiques, quan el meu cap s’anava de viatge, jo donava classes de la matèria, per no deixar als estudiants sense classes, també feia moltes classes particulars. Em va agradar molt el contacte amb els alumnes i compartir els meus coneixements.

  • Què penses sobre el canvi climàtic?

Doncs que és urgent, que fem alguna cosa, és urgent però ja. Està com a la UCI, ell és el nostre planeta. Si esperem que ho facin els governs… podem estar esperant eternament. Hem de començar a ser nosaltres els que fem coses, petites accions encara que sigui.

  • Has tractat el tema del canvi climàtic en algun moment de la teva professió? Quan?

Com a recerca i com a investigadora no, però com a profe doncs sí. Quan feia 2n d’ESO es parlava molt de les energies, aquí a l’institut es parla una mica de la participació dels combustibles fòssils i tot això, en el canvi climàtic. La necessitat de buscar energies renovables, quan es parla de l’efecte hivernacle, relacionat amb la contaminació, les emissions de gasos i tot això. Quan ho he explicat a classe, sí que he tocat el tema del canvi climàtic.

  • Com creus que ha afectat el Covid al canvi climàtic?

Home, només veure la quantitat de mascaretes que hi ha al mar ja fa por. En el moment del confinament semblava que tot era meravellós, perquè com no estaven pel carrer, la natura es va obrir pas, però ara tot això s’ha tornat al revés, i la quantitat de guants i residus que generem cada dia doncs bé… s’han de eliminar. Ja veiem la gran quantitat de plàstic que hi ha al mar, si heu vist fotos de mascaretes a l’oceà i guants, ja us podeu fer una idea. 

Jo recordo quan abans els guants eran obligatoris, veia guants al carrer. O sigui que estem generant mes residus, estem aportant més al canvi climàtic, i poca cura del medi ambient. També és veritat que quan menys moviment, menys utilització de transport, menys combustible, i per tant generem menys CO2, això és positiu, però… per una altre banda hi ha coses negatives.

  • Què creus que hem de fer per millorar la situació actual del canvi climàtic i que no arribi a ser calamitat?

Jo crec, que ser conscients del que consumim, si consumim tot el que necessitem, ser conscients de quina repercussió té els nostres actes, no pensar que el que jo faig no té repercussions. Si es pot col·laborar amb alguna associació, campanya, doncs millor. 

  • Des del teu punt de vista com a ciutadà creus que fas suficient per millorar el canvi climàtic? Recicles? Estalvies aigua i llum? Utilitzes transports no contaminants?

Home, jo crec que faig coses i podria fer més. Reciclo… depèn, el vidre sí el reciclo i el plàstic. Estalvio aigua i llum? Intento estalviar-la, i tinc “llum verda” llum obtinguda de energia renovable, això fa anys que m’ho vaig canviar. Transport… Jo vaig caminant, en transport públic o bicicleta ja que no tinc cotxe. No contamino. Sempre intento cada dia canviar hàbits per contribuir al medi ambient, que a vegades no pots canviar-ho tot de cop, però sempre es pot fer més coses.

El más reciente de Blog

El racismo en España

Per Abatallers LAS ROZAS REPORT La desigualdad y las conductas racistas continúan existiendo en la sociedad