Ada Colau: Sentiu-vos còmodes, això és casa vostra

Fet per Javier Páez Jiménez

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és WhatsApp-Image-2021-05-14-at-16.13.57-2-1536x1020-1-1024x680.jpg

Foto: Edu Bayer

El passat divendres 14 de maig els i les joves reporteres de les revistes escolars Junior Report vam tenir l’oportunitat d’entrevistar, xerrar i compartir preocupacions amb l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau. L’emergència climàtica, els feminismes, el col·lectiu LGTBI+, les relacions sexoafectives, el dret a l’habitatge i l’atur van aconseguir protagonitzar el matí.

Sens dubte, l’experiència de visitar l’Ajuntament de la ciutat comtal és digne de viure, i més encara de la manera què ens van rebre. Els dos redactors del Santa Anna Report estàvem il·lusionats per poder anar-hi. Irrompre corrents en una Plaça de Sant Jaume gairebé buida (vam arribar impuntuals, coses del transport públic) i visualitzar en tan poc espai on resideix el poder polític de casa nostra impacta molt. Els nervis i la curiositat són una barreja d’emocions que omplen molt. Ens van obrir les tanques que rodejaven la porta. Manteníem els ulls ben oberts, vigilant de no caure mentre pujàvem les escales, per poder gaudir de l’arquitectura i solemnitat del consistori, de les escultures, làmpades, sostres i parets que ja van fer que la visita fos enriquidora. Un cercle de cadires al mig del Saló del Consell de Cent amb nois, noies, càmeres i persones que complien a tota regla el protocol. Minuts d’espera llargs i impacients, fotografiant a correcuita l’escenari on ens situàvem, donaven a l’entrevista encara més intriga recordant-nos que en breu parlaríem amb una autoritat. L’alcaldessa va asseure’s presidint la rotllana disposada a començar l’acte i respondre les nostres qüestions.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és E1Wa_8wXoAAEX1X.jpg
Foto: Víctor P. J.

Un company va prendre la paraula per començar explicant-li el projecte Junior Report i ràpidament es va iniciar el pas del micròfon. Abans, però, l’Ada Colau va voler donar-nos la benvinguda i aconsellar no deixar-nos emportar per la impactant aparença del Consell: «Sentiu-vos còmodes, això és casa vostra».

Barcelona és una ciutat per als joves? Cal fer millores perquè no marxem de la ciutat. L’alcaldessa sostén que Barcelona és la ciutat de l’Estat amb més vivenda pública (2.000 aquest any) i han promogut cooperatives d’habitatge, a més d’una agència municipal antidesnonaments que ha estat capaç de parar-ne més de 10.000. L’esport és un pilar fonamental per nosaltres, també, i assegura que falten equipaments per aquestes pràctiques. «Som una de les ciutats més denses d’Europa i estem limitats per circ i amfiteatre (mar i muntanya), i això fa que faltin pistes poliesportives». Assegura que des de l’Ajuntament s’han adquirit terrenys per aquesta destinació i per tenir-ne gestió veïnal, junt amb la iniciativa Patis Oberts que permet obrir-los en caps de setmana per usos esportius.

Si alguna cosa ens ha d’identificar com a generació Z és el nostre compromís i consciència per la igualtat entre gèneres i respecte cap a les diferents orientacions sexuals. Tenim clar que la diversitat no ha de ser motiu de confrontació i l’educació és la millor eina per aconseguir-ho. Els entrevistadors i l’entrevistada coincidien en la importància de seguir tractant aquests temes i donar-los la importància que mereixen perquè malauradament continuen havent-hi massa casos d’abús. L’alcaldessa va voler recordar-nos que és la primera dona a ocupar el càrrec i assegura que s’ha trobat amb moltes dificultats per aquest motiu.

«Que mai hi hagi hagut una dona batlle fa que no se t’acudeixi».

Diverses preguntes englobaven la contaminació atmosfèrica com un greu problema que pateix molt Barcelona. Les rondes suporten el pas diari de 170.000 vehicles, i en tot a la ciutat moren cada any unes 700 persones per mala qualitat de l’aire (segons un estudi de l’ISG). «És un dels principals problemes de la ciutat, superem els indicadors de l’UE», indicava. Són dades que cal millorar, i el mètode és limitar el trànsit. L’alcaldessa ho defensava amb la creació de les Superilles i l’eixamplament de voreres a diferents zones de la ciutat. «Això és el futur i no pot parar: necessitem vies verdes, places i menys cotxes», afirmava, «si posem les persones al centre hi guanya tothom». Cal recordar que cada cop són més els col·lectius que es mobilitzen per la pacificació de carrers i l’augment de la natura als espais urbans. El protagonisme del transport públic per reduir l’ús del vehicle privat és evident, així que tampoc vam dubtar en preguntar si s’havia encarit el seu preu: «En el mandat anterior es van congelar les tarifes, i ara hem fet un canvi tarifari per promoure el transport públic i premiar a les persones que més el fan servir».

La ronda de preguntes no va deixar fora cap temàtica. Vam deixar clares les nostres preocupacions i el nostre compromís vers allò que ens intriga: són els temes de futur que més fan patir al jovent. Però, si calgués destacar un àmbit per parlar-ne a fons, seria el personal. L’Ada Colau del passat: dona, activista, de família humil i, qui li diria d’adolescent, futura primera alcaldessa de la ciutat.

«A l’Ada dels 15 anys l’aconsellaria que perseguís els seus somnis i que no tingui por d’equivocar-se».

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és s1fp18opiihvhyeo820210514095229.jpg
Foto: Edu Bayer

Acabada l’entrevista i feta la foto grupal vam poder conversar amb l’alcaldessa extraoficialment. Ens hi vam apropar com altres reporters que tenien dubtes i interès a saber més.

La vivència de visitar la Casa Gran de Barcelona ha estat enriquidora i memorable. Podem dir en veu de tots els reporters que ens vam sentir acollits i propers a la vida política municipal fent-nos veure i viure què és governar una ciutat. Malgrat tot, ens recorda el camí que cal recórrer per canviar allò que més ens preocupa i la importància i protagonisme dels joves en seguir la lluita. El nostre torn és el següent.