/

Carlos Ortiz: “Des de la biblioteca intentem millorar la competència lectora”

El bibliotecari del Teresa Pàmies ens presenta algunes novetats literàries molt interessants

Recentment, a la biblioteca de l’institut s’han afegit novetats editorials destinades als alumnes de 1r i 2n d’ESO. L’encarregat de la biblioteca, el Carlos Ortiz, ha contestat a algunes preguntes per donar-nos més informació sobre aquests llibres:

Quin tipus de llibres has comprat?

El que fem és comprar llibres de tipologia diferent, comprem manga, còmic occidental, literatura juvenil i també llibre de no-ficció que puguin servir tant per les classes com per la vida personal. Sempre li donem molta importància a la salut mental i afectivo-sexual dels alumnes i per aquest motiu tenim alguns llibres amb aquesta temàtica.

Com han rebut els alumnes els nous llibres que s’hi han afegit? 

Sempre els reben positivament. Els alumnes miren els llibres amb interès i moltes vegades rebem tres o quatre préstecs de les novetats que els han interessat.

Com has tingut la idea de comprar aquests llibres en específic?

És una de les coses que fem els bibliotecaris, ens informem del mercat editorial, de les novetats que hi surten i aleshores nosaltres treballem amb aquestes línies que us deia: llibres que us puguin agradar com novel·les juvenils, llibres que us puguin ser útils en la vida acadèmica i llibres que parlin de coses importants de coses que us estàn passant com l'adolescència, la sexualitat, la identitat sexual i llibres que us puguin cridar l'atenció, però que també siguin de qualitat com els còmics i els mangas.

Què creus que poden aportar aquests llibres als alumnes de l’institut?

Primer de tot entreteniment, des de la biblioteca també intentem millorar la competència lectora de l’alumnat perquè repercuteix en una milloria en totes les assignatures, i també poden donar informació sobre temes rellevants. Naturalment, també volem que els alumnes li agafin gust a la lectura, per això comprem molt de còmic i manga perquè són uns llibres que entren molt pels ulls i amb ells podem ajudar als alumnes que estan abandonant la lectura o que ja no llegeixen tant a tornar-se a enganxar a llegir.

Quin és el llibre que més recomanes? Per què?

Dels que hem comprat, a mi hi ha un que m’ha agradat molt especialment, que és Escuadrón que és de ciència ficció, es un llibre que està escrit per un dels millors autors de literatura juvenil del moment anomenat Brandon Sanderson aquest m’ha agradat molt. El recomano perquè té molta qualitat literària, també està escrit per un autor que no només escriu literatura juvenil sinó que també ha escrit novel·les de literatura adulta i a més és un supervendes. L’altre dia va obrir un bescanvi per publicar cinc nous llibres i en vint-i-quatre hores va recopilar dotze milions de dòlars. Tots els seus llibres tenen molta qualitat literària, tenen molt bon ritme, Sanderson sap escriure molt bé i toca temes que poden importar als adolescents. És un llibre que per molt que sigui de sis-centes pàgines té molta acció, hi ha moltes batalles espacials i galàctiques, és un llibre amb un personatge femení amb un caràcter molt explosiu, tot i que això sempre ho veiem en homes, i és un llibre que explora el fet de crear la identitat pròpia, fer-te gran, passar a l’adultesa… És una obra molt interessant i el recomano per això.

Per què creus que aquests autors poden ser interessants per als alumnes? 

Per tot el que us he dit abans, aquells tres pilars que us comentava, de fomentar la lectura, que us cridi l'atenció…

Tens pensat comprar més llibres de les mateixes editorials? Per què?

Hem encarregat la campanya de Sant Jordi i hem tornat a encarregar alguns llibres dels autors que tenim aquí perquè de vegades són sagas que continuen.

Què en penses sobre aquestes editorials i les seves edicions?

Normalment les compro perquè us poden resultar interessants i sobretot perquè arriben a un mínim de qualitat per tenir-les aquí a la biblioteca. Igualment jo no em fixo gaire en les editorials, és igual si això ho publica una editorial gran o petita, l’objectiu que nosaltres tenim és que pugui agradar a l’alumne i que tingui una qualitat mínima. Sempre intentem que la qualitat sigui alta dintre de tot el que tenim, no comprem qualsevol manga o qualsevol còmic sinó que ens fixem més en aquells          que hagin guanyat premis o que hagin sigut molt ben acollits entre la crítica. Li donem més importància a això perquè sinó tot el que tendríem a la biblioteca seria El diari de Greg o còmics i manga del tipus de One Piece... Nosaltres intentem tenir còmics i mangas de més qualitat literària que One Piece.

L'opinió de l'alumnat

Després de parlar amb el Carlos, vam decidir preguntar a una alumna del centre sobre les novetats de la biblioteca. Aquesta ha estat la seva resposta.

Què en penses sobre les novetats de la biblioteca?

Doncs els llibres estàn bé en general, alguns m’agraden i altres no. Algun cop he agafat algun dels que han recomanat i m’ha agradat, d’altres vegades m’ha passat al contrari, suposo que és normal depèn dels teus gustos. Posar nous llibres periòdicament està bé perquè així la gent coneix noves obres

Deja una respuesta

Your email address will not be published.