Imatges del Twitter de l'Anton Not
/

Ciència, màgia i teatre: la combinació perfecta!

Arnau Balcells i Alba Ruiz · Redactors 3 ESO

L’alumnat de química de 2n de batxillerat, durant la Setmana de la Ciència,  exhibeix un espectacle per commemorar el vintè aniversari de l’estrena de la pel·lícula Harry Potter i la Pedra Filosofal en el que combina la ciència i el teatre

Durant el passat mes de novembre, concretament des del dia 12 fins al 21, Catalunya celebrava la vint-i-sisena Setmana de la Ciència. A l’INS La Serra, com a la majoria d’escoles i instituts del país, es van dur a terme activitats per apropar la part pràctica de la ciència a tot l’alumnat. El taller més destacat d’aquesta setmana científica va ser “La Màgia de Harry Potter”, el qual va ser exposat pels estudiants de Química de 2n de Batxillerat a l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa que organitza la FCRI (Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació) cada any amb l’objectiu d’oferir a un públic general, però, també jove, gran varietat d’activitats que potenciïn la ciència i la investigació.

El taller en qüestió, entrelligava la ciència, la màgia i el teatre representant així un espectacle científic per celebrar el vintè aniversari de l’estrena de Harry Potter i la Pedra Filosofal.

La funció va començar amb una breu introducció que relacionava Harry Potter amb el món científic realitzada per alguns dels alumnes de batxillerat. Cal destacar que aquests no posaven en pràctica els experiments directament, simplement mantenien una conversa, com si fos una obra teatral, mentre realitzaven la màgia. Aquest fet feia que l’obra fos més fluida i amena de cara al públic. 

Així mateix, els estudiants a càrrec de l’activitat van voler mostrar la cara oculta de la ciència, la diversió, duent a terme un experiment que transformava una beguda que, aparentment, semblava alcohol en una altra substància que no tenia un aspecte molt fiable. Aquest acte va meravellar i enganxar al públic el qual, a partir d’aquell moment, va estar en alerta i atenció esperant el pròxim encanteri.

Entre experiment i experiment, per commemorar les novel·les de J.K. Rowling, els alumnes  llegien les frases més impactants de la primera entrega de Harry Potter, les relacionaven i en treien conclusions respecte al món de la ciència.

Imatges del Twitter de l’Anton Not

Convé recalcar que els organitzadors del taller volien representar una obra lúdica i participativa, per aquest motiu, gairebé sempre sortien voluntaris per participar en la realització dels experiments. Evidentment, hi havia  una explicació científica per cada un d’aquests trucs, la qual va ser revelada posteriorment, però, mentre els espectadors gaudien del taller, van poder retrocedir en el temps i tornar a la seva infància, quan gaudien de les pel·lícules de Harry Potter.

Per donar un punt final a l’espectacle, l’alumnat de Química de 2n de batxillerat va exposar breument uns vídeos que explicaven la preparació dels experiments que havien fet possible cada un dels trucs de màgia.

Finalment, a part d’aquest taller, a l’institut La Serra es van dur a terme diverses activitats adreçades a tots els cursos de secundària i batxillerat. Es van combinar xerrades i tallers científics on els alumnes van poder aprendre la ciència de primera mà.

A més a més, part de l’alumnat va poder gaudir de les xerrades divulgatives de La Marató de TV3 que, aquest any, té com a objectiu la recaptació de diners per la investigació dels problemes de salut mental.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.