//

De ruta per les instal·lacions de TV3

El passat dijous dia 19 de maig els alumnes de primer de batxillerat social que fan l’assignatura de ciències de la informació van agafar un autobús a les 8:50 hores del matí i van anar cap a Sant Joan Despí a visitar les instal·lacions de TV3 per enriquir els seus coneixements en periodisme i veure com és la vida en l’emissora comunicadora més gran de Catalunya.

L’assignatura de ciències de la informació a l’escola Sant Miquel dels Sants es fa des de l’any 2019 i està relacionada amb el periodisme i el seu entorn general. Cada setmana els alumnes que la cursen escriuen articles en grups de tres per penjar-los després a la revista STM Report. Escullen el tema els dijous dins del gènere periodístic que els hi ha tocat, com pot ser un reportatge, una notícia, un article d’opinió, una crònica… i el dilluns de la següent setmana li han d’enviar a un periodista de Junior Report, que és l’encarregat de corregir-los. Si l’article està bé, es penja a la revista.

Per altra banda, TV3 és una cadena de televisió pública de Catalunya que pertany a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Aquesta televisió pública gestiona la cadena a través de l’empresa Televisió de Catalunya, que és la mateixa que s’encarrega de la resta de cadenes públiques catalanes.

TV3 va portar a terme la seva primera emissió el 10 de setembre de 1983, i des d’aquell moment la cadena ha anat creixent fins a convertir-se en la cadena de televisió més vista a Catalunya superant record d’audiència i així posant-se a davant com a líders de cadena televisiva catalana. Varis dels canals germans que té TV3 posant-se quasi al mateix nivell de visualitzacions són el Súper 3, el 3/24, l’Esport 3 i el TV3 HD.

La majoria de programes que conté aquesta televisió els miren els alumnes de la classe de ciències de la informació, i l’excursió els hi va fer especial il·lusió, ja que van poder veure el procediment dels programes, els platós on els fan, les sales de maquillatge i el vestuari que utilitzen els periodistes o com funcionaven les edicions i les càmeres, entre moltes altres coses que s’aniran comentant al llarg de la notícia.

Aquesta assignatura està relacionada amb la visita, pel fet que així els alumnes interessats en el tema podien gaudir d’una visita guiada per una treballadora que va explicar la història de la cadena i els hi va fer una ruta per totes les instal·lacions.

Després d’arribar al destí, els alumnes van tenir 40 minuts per anar a esmorzar abans que comencés la visita, i seguidament una noia els hi va començar la ruta a les 10:45 hores del matí.

El primer lloc que van visitar va ser el plató del TN Vespre i del TN Migdia. Era un plató molt gran que es trobava envoltat de càmeres robot que es movien soles per la zona. La sorpresa pels alumnes va ser que tot l’interior, menys les taules i les cadires, que eren objectes, era verd. La guia va afirmar que això ajudava a l’hora de fer edicions dins de la televisió i es podien veure les notícies amb efecte 3D, res semblant a com es veu a la vida real. Va ser una sorpresa pels estudiants.

Tot seguit, van anar a l’àrea de redacció, on els periodistes treballaven en silenci, preparaven els seus pròxims programes i redactaven els guions, que després també sortien en una pantalla connectada a la càmera perquè així ho puguin llegir sense problema mentre graven. Els alumnes van aprendre que tot el que es produeix en un sol programa requereix la feina de més de 40 persones que fan feina en equip perquè tot surti bé, i que si una d’elles fa un error, se’n pot anar tot en orris.

Els alumnes entrant al segon edifici.

Canviant d’edifici, la guia els va conduir cap a l’espai on estaven tots els vehicles de la cadena de televisió aparcats, ja que els utilitzaven per mobilitzar-se si hi havia alguna notícia urgent o havien de cobrir un fet important. La majoria eren cotxes bàsics, però el més gran era una furgoneta que tenia molt material de televisió a dins i només es fa servir per notícies molt rellevants o per festes, com per exemple Sant Jordi a la Rambla de Barcelona.

Entrant per una porta connectada a aquell “pàrquing”, els estudiants van poder observar els magatzems de TV3, on s’hi guarden tots els tipus de materials possibles que la cadena hagi pogut fer servir, ordenats i ben organitzats per si així algun programa els vol reutilitzar, ho pot fer.

Van poder veure material del nou programa Eufòria, que consisteix en trobar la millor veu de Catalunya, i també un tros del fons del programa Terra Baixa, entre altres coses.

Per últim, el que va agradar més als nois i noies, van ser els platós de les sèries i programes de TV3. En concret, en tenen quatre, però un d’ells estava gravant en directe i no hi van poder entrar.

El primer era el més gran de tots i el que actualment estan gravant Eufòria. Es podia veure l’escenari i les cadires on seu el públic. Una anècdota que els hi va comentar la guia és que per la televisió els platós es veuen més grans que a la vida real, ja que la càmera agafa un angle diferent i fa uns efectes que ho fan veure així.

El segon plató que van visitar va ser el que en l’actualitat es grava el programa Està Passant. Aquest també va agradar molt entre els alumnes, ja que fa uns anys dins d’aquell lloc també s’havia gravat la sèrie de Plats Bruts, però ho van canviar a l’acabar-la.

Finalment, van visitar el plató del Tot es Mou, que semblava el més gros amb comparació amb els altres pel color, però era un efecte òptic.

Per acabar la ruta, els alumnes van passar per la zona de maquillatge i vestuaris i van poder veure on els actors, els periodistes i els altres treballadors es preparen per sortir en directe. Va ser una experiència única pels alumnes i va ser una excursió que tornarien a repetir.

“Va estar divertit, una experiència inoblidable. La ruta estava molt ben preparada i la noia s’explicava molt bé. Això si, hauria estat bé que ens haguessin deixat fer fotos”, diu la Clàudia Brown, alumne de 1r de batxillerat.

“A mi em va semblar una excursió molt interessant i molt adequada per l’assignatura. Pel que fa a la visita, molt ben estructurada i molt exclusiva, ja que ho vam poder visitar quasi bé tot”, explica l’Anna Viñas, alumne de 1r de batxillerat.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.