‘Els Brugarol’: una revolució molt tradicional

El divendres 12 de març tres alumnes de 3r d’ESO van anar a veure l’obra al teatre Poliorama, gestionada per Top Grups

Des d’un punt de vista humorístic, aquesta peça teatral fa una diagnosi àcida del pensament conservador que tenen els joves i adults d’avui dia. Els protagonistes de la història són una família de l’alta burgesia catalana que es veu sacsejada per una forta discussió quan la filla, l’Anna, activista social i feminista, decideix canviar-se l’ordre dels cognoms per reivindicar la figura de la mare. 

Tot això causa un gran problema, ja que el seu pare, fervent defensor del pensament tradicional i patriarcal, està en desacord amb el fet que la seva filla no es digui Brugarol. Així doncs, la tensió entre un pensament de dretes (el del pare) i una –aparentment- ideologia d’esquerres (el de l’Anna i la seva parella) genera diversos enrenous i girs de trama que mantenen l’espectador enganxat fins el final.

Aquesta obra, que escriu i protagonitza Ramon Madaula, resulta especialment interessant perquè aborda temes molt actuals i controvertits, i ho fa amb un humor salat, d’una manera molt entenedora i fàcil de seguir. En aquest sentit, sorprèn positivament l’estil lleuger i el ritme irònic a través dels quals es succeeixen les escenes i es retrata la perspectiva de la vida que té cadascun dels personatges. És inevitable que, escoltant els cops de puny dialèctics que els personatges es donen entre ells, l’espectador surti de la seva zona de confort i reflexioni sobre la seva posició política respecte a temes com el feminisme o el racisme.

Encara que al principi sembli que l’obra no acabi d’arrencar a causa d’uns diàlegs repetitius que, en estones, es fan massa llargs, ‘Els Brugarol’ finalment aconsegueix el que es proposa: entretenir, divertir i remoure les consciències del públic. I és que el seu final, tant inesperat com sarcàstic, representa un cru retrat de la societat d’avui dia i com, de vegades, l’èxit i el poder ens fan renunciar al més important: els nostres principis.

En definitiva, si el que voleu és passar una bona estona i comentar amb els amics les contradiccions que tots arrosseguem, aprofiteu aquests dies de vacances i no us perdeu aquesta obra. Que no us frenin les circumstàncies: la cultura és segura i hem de tornar a omplir els teatres!

“Els Brugarol”. Teatre Poliorama. Fins al 5 d’abril.

Escrit per: L. Braganza, A. Perlado, A. Vilalta.