/

Guia per identificar les notícies falses

Per Clara Herraez, Marta Rais, Txell Ramos, Emma Rubio

Les ‘fake news’ creen ignorància a la societat, amb un clar objectiu: desinformar i enganyar

Per començar, les ‘fake news’ són  notícies falses que es difonen per internet i les xarxes socials a gran velocitat. Són creades per gent no professional. Aquestes notícies són difícils de comprovar. Poden arribar a canviar el criteri del lector cap a un personatge públic o esdeveniment. 

De cara a la societat, podem dir que les ‘fake news’ afecten d’una manera molt directa i que a vegades arriben a ser molt perjudicials. El problema d’aquestes notícies és que están tan ben elaborades que semblen notícies oficials. En aquest punt, és on molta gent pot arribar a pensar que és cert, al cap i a la fi la societat canvia. Hi ha gent que comença parlant sobre la notícia que ha escoltat a un canal de comunicació oficial, una altre persona ha llegit una article, i aleshores escampa aquella notícia que ha llegit, i confon a la resta de persones. Això pot provocar que la notícia oficial es quedi allà, i la ‘fake new’ s’estengui més. 

Per constatar la seva veracitat, el que hem de fer és el següent.

  1. Buscar la font de la notícia. 

Al rebre una notícia relacionada sobre un tema en comú, t’has de fixar d’on prové aquesta informació. Haurieu de desconfiar en totes aquelles pàgines webs, on no recorre d’una pàgina web oficial o no té cap intervenció d’un representant d’aquell tema en comú. 

  1. No la reenviïs de forma automàtica

Normalment s’acostuma a reenviar a la família i amics una notícia quan t’ha sorprés o quan és d’algun interes personal. Pensa i contrasta la informació abans de reenviar-la, perquè hi ha moltes ‘fake news’. 

  1. Has de ser crític. 

Has de saber, que una de cada quatre notícies, son ‘fake news’, així, que sigues crític amb tu mateix, quan una notícia té un titular molt cridaner o alarmant, la majoria són ‘fake news’. 

  1. Recorre a pàgines webs fiables. 

Quan vulguis informar-te sobre alguna cosa del teu interès, intenta sempre recórrer a les pàgines oficials, no recorris al Google directament o pàgines webs desconegudes. Molt habitualment, les pàgines oficials, tenen algun enllaç sobre algun tema més extens a altres llocs, que també són pàgines oficials. 

  1. Contrasta les fotos i vídeos de varies pàgines. 

Normalment a les ‘fake news’, hi ha imatges que tenen relació amb el tema, però que no acaben de coincidir amb el tema. Si compara les fotos i els vídeos, que surten en una ‘fake new’ i en una pàgina oficial. 

Si tot i que les compara, encara no està del tot segur, hi ha pàgines webs fiables, on pots invertir una fotografia, i aleshores et diu d’on prové aquesta imatge. 

  1. Vigila les dades falses. 

Ha de vigilar molt, perquè als temes on s’han de posar dades, les ‘fake news’, acostumen a exagerar molt les xifres, tant si són cap amunt o cap avall. 

  1. Mira com està redactat i compara el vocabulari. 

És important que es compari com està redactat, i les paraules que s’utilitzen, ja que és molt diferent, la manera en la que escriuen en una pàgina oficial, i en una ‘fake new’. 

Recordeu, aneu amb compte amb el que llegiu per internet o per les xarxes socials, perquè pot ser una ‘fake new’. Sempre que llegiu una noticia no us oblideu de seguir els passos que us hem explicat prèviament per comprovar la seva veracitat.

“EL MÉS IMPORTANT ÉS FER SERVIR EL SENTIT COMÚ”

JUNIOR REPORT