La desinformació es combat des de l’educació, no des del control

Per Raquel Castells, Miquel Cisa, Julia Fayos, Gerard Iriarte i Heyang Yuan

El Govern espanyol ha proposat tirar endavant la idea que ja tenia pensada l’Executiu de Rajoy l’any 2017; crear un departament per a les fakes news. Aquest ha tornat a provocar crítiques immediates de part del PP i Vox; que afirmen que el que la Moncloa busca amb aquest procediment és el control dels mitjans de comunicació o la censura.

Aquesta acusació de l’oposició, el Govern espanyol l’ha negat taxativament i ha remarcat que l’objectiu no passa «en cap cas» ni per limitar «el lliure i legítim dret dels mitjans a oferir les seves informacions» ni per vigilar-les o censurar-les. Actuar contra la desinformació i «la difusió deliberada a gran escala i sistemàtica de missatges falsos» que «persegueixen influir en la societat amb finalitats interessades i espúries» és l’objectiu d’aquesta disposició, segons assegura el text publicat aquest dijous al BOE. Però és real això? Podem confiar en la paraula d’un govern que sempre mirarà pels seus interessos?

IMATGE: “YOU’RE PROBABLY MORE SUSCEPTIBLE TO MISINFORMATION THAN IMAYOU THINK”

Sembla clar i inevitable que el Govern (fos del partit polític que fos) en faci un ús partidista i titlli de ‘fake news’ allò que fos contrari als seus interessos polítics i partidistes. D’aquesta manera, aquest departament pot comportar un control sobre els mitjans de comunicació lliures que coneixem actualment. Ells podran afirmar que una notícia és certa o falsa segons els hi convingui en cada cas (ja que aquest departament estaria dirigit pel partit polític que governés en aquell moment), aconseguint, d’aquest manera, que la població cregui el que ells vulguin.

LA DESINFORMACIÓ ES POT COMBATRE MOLT MILLOR DES DE L’EDUCACIÓ, ENSENYANT A JOVES I ADULTS A DISCERNIR ENTRE INFORMACIÓ VERTADERA I FALSA

Posats a invertir en matèria de ‘fake news’, potser seria més interessant invertir en educació que no pas en control. La desinformació es pot combatre molt millor des de l’educació, ensenyant a joves i adults a discernir entre informació vertadera i falsa, a informar-se de la forma més neutral possible, a fomentar el seu esperit crític… Però això sembla que no interessa.

Per tant, sl’objectiu d’aquest nou departament fos només desmentir les notícies sense posar raons del partit polític pel mig, és a dir, que desmentissin les ‘fake news’ de manera neutral; aquest projecte podria fer un gran bé perquè estarien mirant pel bé de tothom i no només per ells mateixos. Però això, i tenint en compte la història passada i recent sembla, realment, una utopia.