//

Les ‘fake news’ i el click fàcil

En moltes ocasions les notícies falses estan vinculades al volver augmentar el trànsit web i, per tant, el rendiment econòmic

Per Jan Martí, Ingrid Pastor, Jordi Dominguez, Gerard Torras i Mario Rodríguez

Les fake news (notícies falses) tenen la finalitat d’ocultar informació o d’enganyar a la població a través de mentides que amaguen darrera uns interessos. La difusió d’aquestes “notícies” produeix greus cercles de desinformació i ignorància als lectors/es. Aquestes utilitzen mitjans com ara el clickbait, per fer que la gent miri la notícia.

El títol i la imatge de portada són claus per una fake new. Aquests han de ser cridaners, atractius i amb “salseo” i a vegades utilitzen fotografies de famosos encara que no tinguin res a veure amb la notícia. Podríem dir que el títol és l’ham de la fake new amb l’objectiu de pescar el màxim de visites possibles.

A més en aquests últims anys, amb l’emergència de les plataformes socials, s’ha tornat molt més senzilla la difusió de fake news. Les empreses que les creen arriben a pagar anuncis a diferents xarxes socials només per difondre la seva fake news i que tingui més visites. Fins i tot molts diaris digitals importants difonen fake news perquè es creuen alguna fake news i no la contrasten.

Ciberseguridad. Cómo detectar fake news. Con Rafael Perales: Cómo detectar fake  news | Radio Córdoba | Actualidad | Cadena SER

Però, qui redacta les fake news?

Les fake news normalment són redactades per petites empreses que s’aprofiten de moments socials, polítics, esportius, etc., per redactar notícies falses i guanyar-se uns quants clicks. I com guanyen diners? Els diners a Internet es guanyen amb trànsit, amb visites i amb clicksInternet és el gran difusor d’informació, però no premia la bona informació; premia el trànsit i la difusió d’aquesta informació, ja sigui certa o falsa. És per això que com més viral es faci una notícia, més diners guanyarà el seu autor.

Clickbait és un neologisme anglès fet servir per potenciar i exagerar un títol als continguts d’Internet que apunten a generar ingressos publicitaris, especialment a costa de la qualitat o exactitud d’aquests, depenent de titulars sensacionalistes per atreure major proporció de clics i fomentar l’enviament d’aquest material a través de les xarxes socials. Els titulars clickbait típicament apunten a explotar la «bretxa de curiositat», proporcionant la informació suficient per provocar curiositat al lector, però no per satisfer la seva curiositat sense fer clic en el contingut enllaçat.

Qué son las fake news? - Consejos para reconocerlas - Fake news para niños  - YouTube
(FOTO D’ARXIU)