L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant l'entrevista
//

Miquel Pueyo: “Em sento en total confiança de dir que malgrat tot, existeix la bondat humana”

Les redactores del Cole Bole Report conversen amb l’alcalde de Lleida sobre els futurs plans per la ciutat

Per Sara Valentina Briceño, Marina Farouk, Irune Hernández i Andrea Morán

El passat 15 de febrer, la Sara Valentina i la Marina Farouk, representants de la revista digital Cole Bole Report, van entrevistar a l’alcalde de Lleida, el senyor Miquel Pueyo. En aquesta trobada també hi van participar alumnes del Col·legi Episcopal i l’Institut Josep Lladonosa. 

Miquel Pueyo és doctor en Filologia Catalana, ha estat professor de la Universitat de Lleida des de 1979 i ha impartit classes de Sociolingüística i de Política lingüística. Actualment, exerceix com a alcalde de Lleida des del 2020.

L’alcalde de Lleida i, al fons, les redactores del Cole Bole Report.

A curt termini, quins són els seus plans per al futur de la ciutat en l’àmbit d’infraestructures? I pel que fa a propostes per al futur dels joves? 

Volem millorar l’estació d’autobusos, i construir un institut a Cappont, el qual, es podria fer si aconseguim uns 700 mil euros. A més, a l’antic Mercat del Pla entre aquest any o l’any vinent, es podria aprofitar l’espai per ubicar-hi un Fab Lab o Ateneu Tecnològic al servei d’algú que tingués una petita empresa i volgués fer un prototip, o fins i tot, al servei d’un centre de secundària que explori en un àmbit relacionat amb la tecnologia i el món digital. Crec que seria una oferta bastant interessant. 

I referent al futur dels joves, estem treballant bastant, no només en el que seria l’oci, sinó també amb la divulgació del que són les possibilitats de crear empreses cooperatives. Hi ha una entitat que es diu “Femcoop” que assessora persones o grups de persones que volen tirar endavant una iniciativa professional amb el format de cooperativa, a més d’assessorar per accedir a un habitatge en propietat i la qual podria  arribar a ser de gran ajuda. 

La Sara Valentina i la Marina Farouk durant l’entrevista a l’alcalde de Lleida.

Hi ha prevista la construcció d’un nou institut a la zona de Cappont, però  sembla que la tendència és que les ràtios per classe baixin per la  disminució de la natalitat. No hi ha prou oferta de places a la ciutat per  cobrir la demanda actual tot i la nova situació demogràfica? 

Ja fa anys que es reclamava un centre d’educació secundària i batxillerat en aquella part de la ciutat.

També he d’admetre que la disposició dels centres escolars està molt mal organitzada, perquè hi ha junts tres grans instituts en una zona, altres distribuïts per diferents indrets de la ciutat i al barri de Cappont, sent un dels barris més grans de tota Lleida, no té institut. 

S’ha previst ampliar el carril bici a altres indrets de la ciutat? 

Es va treballant per anar millorant la xarxa de carril bici de la ciutat. Hi ha centres escolars com l’Espiga o Sant Jordi,  que ens reclamen de fer un carril bici que arribi fins al centre per tal de poder potenciar els desplaçaments en transports com la bicicleta o  el patinet.

Pel que fa al tema de la pandèmia, en quina situació es troba la ciutat de  Lleida i des de la Paeria com es valora l’impacte que ha tingut en l’àmbit  de funcionament, d’infraestructures i sobretot a nivell econòmic?

La situació és força millor, ja que tenim un percentatge molt elevat de població vacunada, de gent que ha passat la covid, però, és clar, que ha tingut un impacte econòmic, sobretot l’han patit moltes famílies. També empreses i establiments que han hagut de tancar o acollir-se a ERTOS, i  malauradament s’ha hagut de lamentar moltes morts. 

També em preocupen les seqüeles que han quedat tant per la malaltia com pel confinament, i que han abocat a trastorns d’angoixa, depressió, entre altres afeccions. Crec que som una societat que està en procés de recuperació a causa de les conseqüències que s’han patit i que ens ha portat a una societat menys saludable del que vam ser en un moment.

“Som una societat menys saludable del que vam ser en un moment”

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida
La Sara Valentina i la Marina Farouk durant l’entrevista a l’alcalde de Lleida.

Està satisfet de com han anat aquests dos anys i mig a la Paeria? 

No n’estic realment satisfet, hem hagut d’afrontar un fenomen disruptiu. No  ens podíem imaginar que en lloc d’avançar projectes, hauríem de passar-nos bàsicament dos anys protegint la ciutadania, per començar no teníem ni mascaretes.
Crec que avui, per avui, després de tot el que hem passat, puc dir-ho amb la mà al cor que hem superat el més greu d’aquesta pandèmia. I ho sento molt per les famílies que han hagut de sofrir pel dolor que s’ha produït. Encara que no podem caure en la desesperança.

“Hem superat el més greu d’aquesta pandèmia”

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida
Redactors i redactores del Cole Bole Report, l’Epis Report i Dada Report, juntament amb l’equip de Junior Report i l’alcalde de Lleida.

Deja una respuesta

Your email address will not be published.