//

rupi kaur, la revolució de la poesia actual

Fet per: Júlia Giménez

rupi kaur

rupi kaur revoluciona la lectura de la poesia; elimina la puntuació establerta, les majúscules i les normes que engabien la lectura. Trenca tabús com abusos i parla de racisme, migració i salut mental. Si vols gaudir d’una lectura senzilla que et faci pensar i viatjar, rupi kaur és el que necessites. Aconseguiràs resistir-te?

Poema del llibre tot el que em cal ja ho duc a dins

Per Sant Jordi es van regalar molts llibres. Històries de terror, fantàstiques, romàntiques… Assajos, i reculls de poesia. Tota la literatura que va ser regalada ja s’ha llegit, s’està llegint o serà llegida. En el meu cas, va caure entre les meves mans un llibre de poesia. De tapa tova, petit, de color blanc. Hi ha una noia d’esquenes dibuixada a la portada i es titula tot el que em cal ja ho duc a dins, de rupi kaur. Un llibre ple de missatges i màgia que et fa viure en un món paral·lel mentre t’hi endinses.

rupi kaur, l'autora del llibre, va néixer a l'Índia. Allà només va passar quatre anys fins que, amb la seva família, va emigrar al Canadà. Aprendre l'anglès per comunicar-se va ser forçós i dur. A conseqüència d'això, la seva mare li va ensenyar la tècnica del dibuix i l'escriptura. Així, ella, va poder comunicar-se més fàcilment a l'escola.

No utilitza ni comes ni majúscules

La seva escriptura és simple, senzilla. Aquest és el tret més rellevant, diferent i significatiu de com escriu: la llibertat que es permet a ella mateixa. Esporàdicament utilitza punts, però és un luxe que només podem veure en pocs dels seus escrits. La poesia i els relats curts que proposa parlen d’allò que és actual. S’atreveix a trencar tabús, com l’abús, a alçar la veu com a dona i a posicionar-se davant d’allò que vol denunciar. També parla sobre l’amor i el desamor, però ho intenta fer des d’un punt sincer i natural. Sense fantasies i faules. rupi kaur combina il·lustracions pròpies, senzilles i singulars, amb escrits que arriben a punts febles de dintre teu, perquè la lectura sigui fàcil, entenedora i reflexiva.

text del llibre tot el que em cal ja ho duc a dins

A l’institut, de manera anònima, va difondre els seus escrits. Després va provar-ho, amb nom propi, per Tumblr. Publicava petits poemes. Temps més tard va decidir traslladar el seu treball a Instagram, la xarxa social on va començar a afegir noves il·lustracions senzilles i minimalistes. Un cop fet aquest moviment social, va voler publicar un llibre.

MILK AND HONEY

Ho va aconseguir i el 2014 va publicar el primer llibre, Milk and Honey. Va ser un llibre d’enorme èxit, el qual va estar setanta-set setmanes en best-seller del New York Times. El segon llibre que va publicar va ser The Sun and Her Flowers, un llibre dividit en quatre parts les quals explica el procés de desvincular-se d’algú que estimés, el trauma, i la migració, d’entre molts altres. L’última recopilació de poemes que ha fet, va ser el 2020, Home Body. És un viatge a reflexionar en allò reconeixes i desconeixes de tu mateix. Paraules escrites que et fan investigar dins teu.

text del llibre tot el que em cal ja ho duc a dins

Mentre llegeixes, hi ha cops que t’impacta la claredat i sinceritat que s’utilitza. Tota la composició de poemes és transparent i verdadera; són fets que pot haver viscut qualsevol. Pot arribar a ser dur i frustrant veure reflectit, de veritat, allò que realment passa dins de la societat. Personalment, em va proporcionar, també, una sensació de satisfacció i seguretat poder llegir que explicava tantes veritats. En el mateix llibre hi ha reflexions que sobten, i d’altres que et fan adonar de tot el que tens. Que hi ha cops que no cal perdre el temps, i d’altres on ho has d’intentar. Però, una altra cosa que admiro dels seus poemes és que deixa clar que hi ha cops en què no hi ha remei, que allò ha passat i s’ha d’acceptar i no evitar. Cada cop que avances una pàgina, descobreixes una nova història, reflexió, idea, pensament. El millor? Que no te’l suggereix ella, sinó que amb les paraules que utilitza, tu, ho trobes dins del teu cap.

Pot sonar estrany, però les paraules que escriu, les compon de tal manera que et condueix a la ruta que necessites. Llegeix-la i ho descobriràs.